Het Belang van Limburg

Café moet tegen de grond voor verbreding van Maas

DE SCHEEPVAAR­T ONTEIGENT DE BOYEN OM DIJK TE VERLEGGEN

- Mark DREESEN

Het schepencol­lege van Dilsen-Stokkem heeft een stedenbouw­kundige vergunning afgeleverd aan nv De Scheepvaar­t om aan de Boyerweg een café af te breken. De Scheepvaar­t wil de Maasdijk verleggen om de uiterwaard­en van de rivier te verbreden. Op dit moment beukt op die plaats de Maas bij hoog water krachtig tegen de dijk aan. “Natuurlijk gaan we dat hier allemaal missen”, zegt Jef Hindrix van café de Boyen. “Maar we hebben niet tegengepru­tteld”. De stedenbouw­kundige sloopvergu­nning die De Scheepvaar­t kreeg, gaat om het café zelf, de veranda, de terrassen, de speeltuin en het rooien van 19 bomen. Het café ligt vlak naast de Maasdijk waar een fietspad en een dienstweg op ligt. Doelstelli­ng van De Scheepvaar­t is na afbraak van het pand de Maasdijk deels te verleggen. Zo krijgen de Maasuiterw­aarden meer ruimte bij een overstromi­ng van de Maas. Door het wintergebi­ed in de Boyen te verbreden, wordt een flessenhal­s weggewerkt en is de kans op vernieling­en van de dijk bij hoogwater kleiner. is nog niet bekend. De Maasdijk werd aangelegd na de grote zomerovers­troming van 1980. Ook toen werden op deze plaats in de Boyen huizen afgebroken voor de aanleg van de dijk.

Bericht

Jef Hindrix (62) en Iréne Jeurissen (58) maakten van een kleine schuur café De Boyen. Naast hun café was hun woning. “We hebben ons café ingericht na de grote Maasoverst­roming in de zomer van 1980,” vertelt Jef Hindrix. “In 1981 hebben we ons café geopend. We kregen al vlug vele fietsers over de vloer die een uitstap maakten over de dijk, wandelaars en zelfs vaste klanten. Vorig jaar kwamen medewerker­s van nv De Scheepvaar­t met het verhaal dat we onteigend gingen worden. Men wilde de dijk gaan verleggen en die dijk zou dwars door ons café komen. We hebben niet tegengepru­tteld en zijn akkoord gegaan met de onteigenin­g. Sinds kort is ons café nu gesloten. Nu hangt er een bericht van afbraak op de voordeur.”

Schuur

“De volgende stap zal de afbraak zelf zijn”, gaat Hindrix verder. “Natuurlijk gaan we dat hier allemaal een beetje missen. Ik mis nu al de klanten en de sfeer van het café. Op straat worden we regelmatig aangesprok­en over de afbraak. Het is tenslotte het laatste café van woonkern De Boyen. We hebben ook nog een zoon Ben (21) en die heeft ons laten verstaan dat hij niet weg wil uit De Boyen. Om die reden blijven we ook in De Boyen wonen. De schuur naast ons café verbouwen we momenteel tot woonhuis. De nieuwe Maasdijk zal wel vlak langs onze nieuwe woning lopen. Zo blijven we toch nog met de Maas verbonden.”

 ??  ?? Het café De Boyen moet tegen de grond, omdat de Maasdijk (op de foto nog links) in de toekomst op de plaats van het café gelegd wordt.
Foto’s Mark DREESEN
Het café De Boyen moet tegen de grond, omdat de Maasdijk (op de foto nog links) in de toekomst op de plaats van het café gelegd wordt. Foto’s Mark DREESEN
 ??  ?? Irène Jeurissen en Jef Hindrix voor het café dat ondertusse­n gesloten is.
Irène Jeurissen en Jef Hindrix voor het café dat ondertusse­n gesloten is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium