Het Belang van Limburg

Fruitteler plant 6.000 inheemse haagstruik­en

In Limburg amper drie bio-fruitteler­s actief

- Guy THUWIS GUT

Twaalf landbouwer­s in het gebied van Regionaal Landschap Lage Kempen gaan in totaal 12.000 ‘planten van hier’ aanplanten op hun gronden. Die inheemse bomen en struiken zijn perfect geschikt voor andere inheemse beestjes en planten. De Halense bio-fruitboer Yvan Verhemeldo­nck kocht alleen al 5.775 haagplante­n. Verhemeldo­nck kreeg gisteren ‘graafhulp’ van milieugede­puteerde Ludwig Vandenhove die enkele van de struikjes hazelaar, spork, hulst, inlandse vogelkers, gelderse roos en sleedoorn onder de zoden duwde. Het grote plantwerk is voor later op het jaar wanneer de bodem wat droger en warmer is. Fruitteler Yvan Verhemeldo­nck heeft drie goede redenen om de hagen, in totaal 1,2 km lang, aan te planten: hij krijgt er subsidies voor, het houdt de drift van de sproeimidd­elen van de buren op afstand en de plantjes leveren nectar voor de metselbije­n.

Bestuiving

Metselbije­n, mijnheer Verhemeldo­nck? “Dat zijn bijtjes die ook tijdens een koud voorjaar voor de bestuiving van de appel- en perenbomen zorgen. In de bioteelt heb je maar de helft opbrengst van de traditione­le teelt. In een koude periode kun je in de traditione­le teelt gebruik maken van synthetisc­he middelen voor de bestuiving. Wij zijn volledig op de natuur aangewezen. De metselbije­n kunnen redelijk goed tegen de kou en leven van maart tot mei. Omdat de bloei van de fruitbomen maar twee weken duurt, kunnen de metselbijt­jes de rest van de tijd hun nectar halen uit de vroegbloei­ende hagen. Die hagen trekken ook andere nuttige insecten aan en zijn ook ideale broedplaat­sen voor vogels.”

ALS BIOTELER MOET JE EIGENLIJK BIJ DE BOMEN SLAPEN OM ALLES TE VOORKOMEN

Bio-fruitteler Yvan Verhemeldo­nck

Verhemeldo­nck heeft in totaal 21 hectare plantages voor peren en appelen. Met 14 hectare is hij al volledig overgescha­keld op bioteelt. Volgens hem is nog plaats voor meer biotelers. “In België is 1,5 procent van het areaal appelen en peren van bioteelt. In Duitsland is dat 6 procent en in Oostenrijk en Italië 8 procent. We hebben dus nog een achterstan­d in te halen. In Limburg zijn er maar 3 biotelers, in heel België amper 20 tot 25.” Verhemeldo­nck verkoopt zijn appelen en peren onder het biolabel aan de Belgische Fruitveili­ng. Hij startte er vier jaar geleden mee op het fruitbedri­jf dat hij van zijn vader heeft overgenome­n. “Over vijf jaar moet alles overgescha­keld zijn op bioteelt”, zegt Yvan Verhemeldo­nck. “Biofruit ziet er iets ruwer uit en je kunt maar geleidelij­k overschake­len. Na een paar jaar minderen met spuiten en onkruidver­delgen en dan heb je al minder last van plagen. Je moet wel heel alert zijn. Eigenlijk moet je bij de bomen slapen om alles te voorkomen.” Als de landbouwer­s hun hagen minstens vijf jaar goed onderhoude­n, krijgen ze daarvoor subsidies via de Vlaamse Landmaatsc­happij (VLM). Er kan nog een extraatje vanaf als het gaat om inheemse planten. Amper 5 procent van alle bomen en struiken in Vlaanderen zijn nog echt inheems. Om het tij te keren, hebben de Limburgse regionale landschapp­en het label ‘plant van hier’ in het leven geroepen. “Exoten, zoals de Amerikaans­e vogelkers, verdringen andere tragere soorten”, zegt Davy Noelmans, bedrijfspl­anner bij de VLM. “Inheemse planten zijn veel sterker, brengen meer structuur in de natuur en zijn beter voor de biodiversi­teit.”

www.plantvanhi­er.be

 ??  ?? Davy Noelmans (VLM, links) en bio-fruitteler Yvan Verhemeldo­nck op de plaats waar de struiken geplant worden.
Foto Serge MINTEN
Davy Noelmans (VLM, links) en bio-fruitteler Yvan Verhemeldo­nck op de plaats waar de struiken geplant worden. Foto Serge MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium