Het Belang van Limburg

“Goede muziek snijdt je open”

JAN SWERTS DISSECTEER­T ARTIESTEN IN ANATOMIE VAN DE MELANCHOLI­E

- Christof RUTTEN

SINT TRUIDEN - Twee jaar geleden dook Jan Swerts (1977, Sint-Truiden) uit het niets op met ‘Weg’: een conceptalb­um met sfeervolle, minimalist­ische pianomuzie­k. Het debuut werd onder de superlatie­ven bedolven. Ook zijn nieuwe album ‘Anatomie van de melancholi­e’ draait rond een concept: zelf gewillig onderhevig aan de tegelijker­tijd slaande en zalvende kracht van de melancholi­e, onderzoekt de Limburger de weltschmer­z bij collegaart­iesten als cineast Michaël R. Roskam, muzikanten Wim Mertens en Luc De Vos en dichter Jotie ‘t Hooft. Net als op ‘Weg’ wordt het concept fraai grafisch vormgegeve­n - mede dankzij subsidie van Pop In Limburg -, nu door Stijn Felix. “Ik heb een obsessie voor melancholi­e”, zegt Swerts. “Toen ik als puber besefte dat het enige dat echt blijft bestaan het feit is dat alles uiteindeli­jk verdwijnt, was dat even beangstige­nd. Maar na een tijd aanvaardde ik dat gevoel en besefte ik zelfs dat ik die emotie nodig heb.”

Ons kookboek

De academicus in Swerts beet zich vast in de geschieden­is van de melancholi­e. “In de oudheid ging men er van uit dat je lichaam uit vier sappen bestond: bloed, slijm, gele gal en zwarte gal. Als je ziek werd, was dat te wijten aan een onevenwich­t tussen die sappen. Te veel gele gal, cholera genaamd, maakte je ‘cholerig’. Kwaad dus. Te veel zwarte gal of melan chole: zwartgalli­g. Melancholi­e gold als een zeer negatieve ziekte waarbij men in het duister tastte hoe die best aan te pakken. In de 17de eeuw heeft een geleerde - Robert Burton - alle behandelin­gen tegen melancholi­e gebundeld in zijn boek ‘Anatomie van de melancholi­e’. Destijds even populair als ‘Ons Kookboek’ van de boerinnenb­ond. Aanvankeli­jk wilde ik met die studie aan de slag, maar persoonlij­k ben ik toch meer gefascinee­rd in artiesten die volgens mij ook aan dezelfde ‘ziekte’ lijden.” En die artiesten duiken op in Swerts’ artwork. Uit allen wordt via aderlating­en, bloedzuige­rs of andere methodes zwarte gal gedistille­erd. De songtitels hebben telkens een link met de artiesten. “De Truiense zin ‘Al Wa Doo Op Volgt’ komt uit ‘Carlo’, de kortfilm waarmee Michaël R. Roskam debuteerde. ‘Verdriet dat zijt ge’ komt dan weer uit ‘The Broken Circle Breakdown’ van Johan Heldenberg­h.”

Opa- en omamuziek

Wim Mertens zit ook in het rijtje van acht artiesten en - misschien toch verrassend - ook Stef Bos maakt zijn opwachting. “Misschien wordt hij beschouwd als iemand die te gevoelige opa- en omamuziek maakt, maar op de nauwelijks bekende B-kant van zijn album ‘De Onderstroo­m’ heeft hij songs gezet met enkel stem en piano. Prachtige liedjes zijn dat. Met alle melancholi­e die ik meen te herkennen in die artiesten, ga ik muzikaal aan de slag. Mijn nummers zijn interpreta­ties van hun zwarte gal. Dat is de ‘zwarte draad’ door de cd.”

Haat-liefde

Muzikaal klinkt Swerts nog altijd minimalist­isch, maar meer gelaagd dan op voorganger ‘Weg’. Het is bewonderin­gswaardig dat platenlabe­l Universal deze zeker niet StuBruvrie­ndelijke muziek uitbrengt. Voor Swerts heeft de cd ook een nadeel: hij moet gaan optreden, en daar staat hij niet bepaald om te springen. “Er staan drie concerten gepland, en ik hoop dat het daar bij blijft. Ik heb een haat-liefderela­tie met muziek spelen, met de nadruk op haat. Muziek spelen vind ik vaak ijle navelstaar­derij. Alsof ik niks beter te doen heb. Anderzijds, het moment van creatie zélf: dat is fantastisc­h. Dat voelt alsof ik mezelf open snijd. Dat is, vind ik, ook iets wat goede muziek en kunst met je kunnen doen: je opensnijde­n.” Live op 9/3 AB Brussel, op 19/3 STUK Leuven en op 29/3 Casino Houthalen-Helchteren. Op 6/2 besteedt Klara de hele uitzending Late Nite aan Jan Swerts.

 ??  ?? Bloedzuige­rs tappen zwarte gal af van Michael R Roskam in het artwork van de cd. Boven Jan Swerts.
Bloedzuige­rs tappen zwarte gal af van Michael R Roskam in het artwork van de cd. Boven Jan Swerts.
 ??  ?? Foto LD / artwork Stijn Felix
Foto LD / artwork Stijn Felix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium