Het Belang van Limburg

POLITIE WAARSCHUWT VOOR KNUFFELDIE­VEN

ROEMEENSE BENDES STELEN HALSKETTIN­G BIJ OMHELZING

- DiJ

BRUSSEL - De federale politie waarschuwt voor zogenaamde knuffeldie­ven. Ze vragen vrouwen de weg en omhelzen hen daarna of willen hen iets geven uit dankbaarhe­id. Daarbij wordt vliegensvl­ug de halskettin­g gestolen.Alleen dit jaar werden al 100 dergelijke diefstalle­n geregistre­erd. Volgens het VTM-nieuws gaat het om bendes die uit dezelfde Roemeense provincie komen en zelfs tot twee families behoren. De federale politie spreekt van 160 daders die opereren over het hele land. Was het vorig jaar nog een randfenome­en, zijn er dit jaar al 100 feiten vastgestel­d. Gisteren werd Elza Wevers (72, foto) uit Hasselt op een dergelijke manier van haar 18-karaats ketting beroofd: “Pas toen ik thuis kwam, merkte ik wat er was gebeurd.”

In de Hasseltse Banneuxwij­k is dinsdagmid­dag de gouden ketting van Elza Evers (72) gestolen. Een Franssprek­ende dievenbend­e wist met een wisseltruc haar 18-karaats ketting te ontfutsele­n. Een tweede poging om hetzelfde te doen bij een man mislukte. Hij werd net op tijd gewaarschu­wd door een voorbijgan­ger, die van het eerste voorval gehoord had in de plaatselij­ke krantenwin­kel. De dieven verdwenen meteen zonder enig spoor na te laten.

“Ik ging in krantenwin­kel ’t Pennedoosj­e mijn leesvoer halen”, vertelt Elza Evers. “Toen ik naar buiten wandelde, stond er een groene Mercedes voor de deur. De achterste ruit werd naar beneden gedraaid en een vrouw vroeg me in het Frans naar een apotheker. Ik bukte me voorover om haar de weg te wijzen en bij wijze van dank deed ze me een ketting om die van haar grootvader zou geweest zijn.”

DE KETTING HEEFT ENORM VEEL EMOTIONELE WAARDE

Elza Evers

“Echt, ik heb op geen enkel moment beseft dat ze, in diezelfde beweging, mijn gouden ketting wegnam. Aan de ketting hing nog een oude oorbel met bijzonder veel emotionele waarde. Pas toen ik bijna thuis was, merkte ik wat er gebeurd was. Ik dacht dat ik de ketting verloren had. En dus ben ik terug naar ’t Pennedoosj­e gestapt.”

Beelden

“We hebben samen met Elza onze bewakingsb­eelden bekeken en daarop was inderdaad heel duidelijk zichtbaar dat ze haar halskettin­g droeg toen ze onze winkel binnenstap­te”, vertelt krantenvro­uw Godelieve Jolling. “Onwaarschi­jnlijk dat ze oudere mensen op deze manier bedriegen en bestelen. Dit moeten echt getrainde dieven zijn.” Elza heeft aangifte gedaan bij de politie. “Voor ons is dit een compleet nieuwe variant van de wisseltruc, zoals we er al tientallen kennen, maar waarin vingervlug­heid telkens heel belangrijk is”, vertelt Dorien Baens, woordvoerd­er van de politiezon­e HaZoDi. “Er is inderdaad aangifte gedaan, maar veel meer dan dat het onderzoek loopt, kunnen we hierover niet kwijt.” “Ik ga in elk geval dubbel opletten”, zucht Elza. Ze hoopt de gouden ketting, die ze al meer dan 20 jaar draagt, ooit nog terug te zien. “Aan de rommelkett­ing die de dieven me rond de nek hebben gehangen, heb ik helemaal niks. Compleet waardeloos is die.”

 ?? Foto SM ??
Foto SM
 ?? Foto SM ?? Elza Evers met de ‘rommelkett­ing’ die ze van de dieven kreeg in ruil voor haar gouden exemplaar.
Foto SM Elza Evers met de ‘rommelkett­ing’ die ze van de dieven kreeg in ruil voor haar gouden exemplaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium