Het Belang van Limburg

Verbod nodig op houden hangbuikzw­ijnen

BURGEMEEST­ER EN DIERENOPVA­NGCENTRUM DOEN OPROEP AAN MINISTER

- GeHo/RV

TESSENDERL­O - Burgemeest­er Verwimp van Tessenderl­o en Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren­centrum willen dat het houden van hangbuikzw­ijnen zonder vergunning verboden wordt. Ze gaan de bevoegde ministers daarover aanschrijv­en. Intussen zijn er al 18 hangbuikzw­ijnen in de Looise bossen gevangen (foto), gedumpt door mensen die ze als huisdier hielden.

TESSENDERL­O/HEUSDEN-ZOLDER - Burgemeest­er Fons Verwimp (sp.a-SPIL) en Rudi Oyen van het Vogelen Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden willen dat de hangbuikzw­ijnen niet langer zonder vergunning mogen gehouden worden. In een brief vraagt hij aan de bevoegde ministers om het probleem serieus onder de loep te nemen. In Tessenderl­o en omstreken veroorzake­n de hangbuikzw­ijnen overlast in de vrije natuur. Deze week zijn in de Looise bossen nog 18 dieren gevangen. De plaag dreigt in West-Limburg serieus uit de hand te lopen. Zo dwaalt op de grens van Deurne (Diest) en Tessenderl­o een kudde van een 25-tal hangbuikzw­ijnen rond. Vermoedeli­jk zijn de dieren gedumpt door mensen die ze als huisdieren hielden. Omdat ze veel schade aan landbouwge­wassen aanrichten, heeft het gemeentebe­stuur het Vogelen Zoogdieren­opvangcent­rum van Heusden ingeschake­ld om ze te vangen.

DE DIEREN DIE WE GEVANGEN HEBBEN, ZATEN IN DE BUURT VAN EEN DRUKKE WEG. JE ZAL ER MAAR MEE IN AANRIJDING KOMEN

Rudi Oyen, Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum

Ze hebben ervaring met hangbuikzw­ijnen, want jaarlijks vangen ze er een 50-tal dieren vanuit het hele land op. “Na een week hebben we er al 18 van alle leeftijden te pakken gekregen”, zegt Rudi Oyen. Hij wil deze situatie aangrijpen om een verbod op het houden van hangbuikzw­ijnen uit te vaardigen. “Die dieren worden grotendeel­s clandestie­n door charlatans gekweekt”, argumentee­rt hij. “Ze hebben geen verplicht oormerk en geen beslagnumm­er. Ze krijgen ook geen medisch toezicht zodat het niet uitgeslote­n is dat ze de varkenszie­kte verspreide­n. Het gevolg is een financiële ramp voor de varkenskwe­kers in de omgeving.”

Kweekverbo­d

Gedumpte dieren veroorzake­n niet alleen landbouwsc­hade, maar zijn ook een gevaar voor het verkeer. “De dieren die we gevangen hebben, zaten in de buurt van een drukke weg”, gaat Oyen verder. “Je zal er maar mee in aanrijding komen. Ik pleit ervoor om hangbuikzw­ijnen te schrappen van de zogenaamde positiefli­jst van huisdieren die mogen gehouden worden. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en kan dan een kweekverbo­d uitvaardig­en. Ruim 90 procent wordt toch clandestie­n gehouden en voor mensen die in regel zijn kan er een uitdoofper­iode komen. Maar controles op de illegale handel zijn zeker nodig.” Burgemeest­er Verwimp steunt Oyen daar volledig in. “Met een brief willen we bij minister Onkelinx, bevoegd voor dierenwelz­ijn, het probleem aankaarten en laten weten dat het wel degelijk uit de hand aan het lopen is.”

Specialist­en

“Wij vragen om de hangbuikzw­ijnen van de positiefli­jst halen. Dat is al een eerste stap. Toch hopen wij dat de brief haar aanzet om met specialist­en rond de tafel te gaan zitten en dat ze voor een doorgedrev­en aanpak gaat. Zoals de situatie nu is, kan het echt niet meer verder.” Het kabinet van minister Onkelinx was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 ?? Foto RV ??
Foto RV
 ?? Foto Roger VANHOUDT ?? Medewerker­s van het opvangcent­rum in Heusden hebben al 18 hangbuikzw­ijnen kunnen vangen.
Foto Roger VANHOUDT Medewerker­s van het opvangcent­rum in Heusden hebben al 18 hangbuikzw­ijnen kunnen vangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium