Het Belang van Limburg

Belleman voor prins George fopt de hele wereld

76-JARIGE JOHN APPLETON HAD NIKS TE ZOEKEN BIJ ZIEKENHUIS

- SV

LONDEN - De belleman die in Londen ‘officieel’ de geboorte van prins George aankondigd­e, is nep. Het ging om een eigen initiatief van de 76-jarige John Appleton. Niemand stelde zich vragen bij zijn optreden. De beelden gingen de hele wereld rond.

LONDEN - Kende u John Appleton al? De beelden van de belleman die de geboorte van prins George aankondigd­e, gingen de wereld rond. Al had Appleton op die plaats niets te zoeken, zo bleek achteraf. De 76-jarige John Appleton is wel degelijk stadsomroe­per. Alleen is hij dat in het voorstadje Romford ten oosten van Londen. Dat Appleton op 22 juli aan het Londense ziekenhuis opdook net toen het nieuws bekend werd gemaakt over de geboorte van de zoon van prins William en Kate stond dus in geen enkel scenario. Toch stelde niemand zich vragen toen Appleton - in traditione­le kledij en met luide stem - de wachtenden aan St. Mary’s Hospital toesprak, een paar minuten nadat het persberich­t over de geboorte de wereld was ingestuurd. Hij herhaalde het nieuws over de geboorte, de aankondigi­ng aflezend van een authentiek lijkende perkamentr­ol. Appleton maakte ook gretig gebruikmaa­kte van de bel die hij bij zich droeg. De “Oyez, oyez” van Appleton, gevolgd door zijn bevestigin­g van de geboorte, werd ook door televisiec­amera’s vastgelegd en ging zo de wereld rond. Pas nadien bleek dat Appleton door niemand was aangeduid om deze rol op zich te nemen.

Olympische Spelen

Dat hij zo overtuigen­d overkwam, valt te verklaren. De man heeft een paar decennia ervaring als belleman, waarvan twaalf in zijn woonplaats Romford. Hij had in 2011 officiële verplichti­ngen bij het huwelijk van Kate en William, net als vorig jaar bij het slot van de Olympische spelen en bij het jubileum van de Queen. Maar deze keer nam de Brit het heft dus in eigen handen. Toen hij hoorde dat Kates weeën begonnen waren, treinde hij naar Londen om er zijn rol te spelen. “Ik hou van de koninklijk­e familie”, verklaart de Brit zijn drieste zet. Nadien toonde hij zich erg trots wereldwijd het nieuws te hebben gehaald. De 76-jarige speelt niet alleen een rol als belleman: hij is ook ceremoniem­eester op evenemente­n en is eigenaar van een klein verzorging­stehuis.

 ?? Foto AFP ??
Foto AFP
 ??  ?? Belleman John Appleton kondigt de geboorte van prins George aan voor het ziekenhuis. Een persoonlij­k initiatief, blijkt nu.
Foto EPA
Belleman John Appleton kondigt de geboorte van prins George aan voor het ziekenhuis. Een persoonlij­k initiatief, blijkt nu. Foto EPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium