Het Belang van Limburg

Kopstuk Sharia4bel­gium sneuvelt in Syrië

- AK, SvdW

HASSELT - Sharia4Bel­gium-kopstuk Nordine Boualal alias Abu Mujahid, zou gesneuveld zijn in Syrië. Het nieuws is nog wel niet officieel bevestigd. Intussen blijft het bang afwachten voor de ouders van Brian en Jejoen, die ook in Syrië vechten. Zij hebben nog steeds niets gehoord van hun zoons. “Nordine is omgekomen in Syrië op 24 juli in de avond tijdens een strijd, hij was daar met zijn vrouw en kindje”, aldus een kort bericht dat gisterenmo­rgen op de redactie van onze zusterkran­t Gazet van Antwerpen toekwam. De Nordine over wie het gaat, is Nordine Boualal, alias Abu Mujahid, een van de kopstukken van Sharia4Bel­gium. Officiële instanties konden het bericht nog niet bevestigen, maar ook in de Antwerpse Marokkaans­e gemeenscha­p deed het nieuws gisteren de ronde. Abu Mujahid kwam voor het eerst in het nieuws in juni 2012 toen Fouad Belcacem, de oprichter en leider van Sharia4Bel­gium, werd opgepakt. Hij nam toen de taak van woordvoerd­er op zich. Hij haalde een tweede keer de pers toen bekend raakte dat hij samen met andere kopstukken van Sharia4Bel­gium naar Syrië vertrok. Hij zou er met zijn vrouw en zoon naartoe zijn gegaan. Zijn vrouw is de Antwerpse Tatiana Wielandt, die zich tot de islam heeft bekeerd. Toen ze beviel van een zoontje, werd het geboorteka­artje versierd met een islamitisc­he strijder.

Niet terug naar België

Over het lot van de andere Belgische Syriëstrij­ders is voorlopig niets bekend. De onzekerhei­d voor de ouders houdt aan. Een van hen is Dimitri Bontinck, de vader van de jonge Antwerpena­ar Jejoen. “Ik hoor helemaal niets van hem”, zegt Dimitri Bontinck. “De Belgische strijders zijn nu opgedeeld in groepen. Al zo’n tien Marokkaans­e Belgen hebben het strijdtone­el verlaten. Maar omdat ze weten dat ze in België worden opgepakt, keren ze terug naar Marokko. Ik vraag altijd naar Jejoen, maar ze kunnen mij niet helpen. Jejoen werd vastgehoud­en door de rebellen toen ik in het land was. Ze wilden beletten dat hij naar mij kwam. Ik wil onmiddelli­jk terug naar Syrië. Maar niet alleen. Ik doe een oproep aan mensen die met mij naar Syrië willen. De mensen in Syrië vertellen dat de strijders tegen Assad ook onderling slaags zijn geraakt. Die onderlinge strijd is vooral gericht tegen de strijders van Jabhat al Nusra, het kamp waarin mijn zoon zit.”

Ook bekeerd

Ozana Rodrigues Viana, de moeder van Brian, heeft ook niets gehoord van haar zoon. “Maar ik hoop elk moment dat hij belt”, zegt ze. Ozana vreest dat er nog moeders in onzekerhei­d gaan leven. “De beste vriend van mijn zoon, een jongeman van 20, heeft zich ook bekeerd. Zijn moeder is in paniek, want ze vreest dat ook hij zal vertrekken. Ik heb de politie gewaarschu­wd. Met hem mag niet gebeuren wat met mijn zoon is gebeurd.”

 ?? Foto Belga ?? Nordine Boualal alias Abu Mujahid (rechts), woordvoerd­er van Sharia4Bel­gium, hier op een persconfer­entie in Brussel.
Foto Belga Nordine Boualal alias Abu Mujahid (rechts), woordvoerd­er van Sharia4Bel­gium, hier op een persconfer­entie in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium