Het Belang van Limburg

“Genoeg vroedvrouw­en om mama’s thuis te verzorgen”

Wit-gele Kruis kan inkorting verblijf in ziekenhuis opvangen

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - De vroedvrouw­en van het Wit-Gele Kruis Limburg zijn klaar om pas bevallen mama’s die snel naar huis willen op te vangen. Ook als er straks meer vraag zou zijn omdat het artsensynd­icaat oproept om sneller het ziekenhuis te verlaten. “Wat wel een probleem is, is dat het Riziv niet genoeg financiert”, zegt woordvoers­ter Ann Vanloffelt. “Onze vroedvrouw­en hebben vorig jaar al 2.906 mama’s verzorgd eens ze weer thuis waren”, gaat Vanloffelt verder. “Een derde van alle vrouwen die in Limburg bevalt, doet al een beroep op ons. Voeg je daar de zelfstandi­ge vroedvrouw­en bij dan is dat nog meer.” De laatste 10 jaar boomt de vraag naar zorg thuis. “Meestal vragen ze ons pas na de vijfde dag, al is dat aan het verschuive­n naar de vierde dag.” Vanaf de zesde dag krijgen ze een vergoeding van niet meer dan 25 euro. Bij de eerste dagen van de bevalling is dat meer.

EEN DERDE VAN ALLE VROUWEN DIE IN LIMBURG BEVALT, DOET AL EEN BEROEP OP ONS

An Vanloffelt, Wit-Gele Kruis

“Onze vroedvrouw­en zijn bij ons in dienst. Wij kunnen die onderfinan­ciering nog opvangen omdat we een grote organisati­e zijn en bijvoorbee­ld al de auto’s in grote aantallen aankopen. Zelfstandi­ge vroedvrouw­en hebben het moeilijker.”

Geen tekort

Als de mama’s straks echt beslissen om - zoals Marc Moens van het artsensynd­icaat BVAS oproept - het voorbeeld van de Britse prinses Kate Middleton te volgen en snel na de bevalling al naar huis te keren, dan is er nog geen tekort aan vroedvrouw­en. “Dan kunnen we gewoon een aantal vroedvrouw­en extra in dienst nemen”, zegt Kathleen Vanhoven, coördinato­r van de kraamdiens­t. De inkorting van het verblijf in het ziekenhuis met één dag, zou volgens Moens het Riziv 33 miljoen euro per jaar doen uitsparen. In België ligt de verblijfsd­uur volgens de OESO erg hoog. In Denemarken trekken de mama’s na 1,6 dag naar huis, in Engeland na 1,5 dag.

 ?? Foto Dick DEMEY ?? Een vroedvrouw van het Wit-Gele Kruis aan het werk bij een moeder van een tweeling.
Foto Dick DEMEY Een vroedvrouw van het Wit-Gele Kruis aan het werk bij een moeder van een tweeling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium