Het Belang van Limburg

Te snelle verkiezing­en

STEMBUSGAN­G MALI KOMT VOLGENS SPECIALIST­EN TE VROEG

- RH

BAMAKO - Zondag treden 27 kandidaten in de arena voor de eerste ronde in de Malinese presidents­verkiezing­en. Die verkiezing­en komen veel te snel na de staatsgree­p en de buitenland­se interventi­e, zeggen specialist­en. De voorbereid­ingen voor de stembusgan­g verlopen chaotisch en duizenden kiezers zijn niet geregistre­erd. Vooral in het noorden van het land, dat zich in 2012 afscheidde en een eigen Toeareg-staat wilde uitbouwen, verloopt de registrati­e van de kiezers moeizaam. Niet dat het dunbevolkt­e noorden de resultaten fors zal beïnvloede­n: het gebied telt amper 37.000 kiezers op een totaal van 6,8 miljoen kiesgerech­tigde Malinezen. Voor de legitimite­it van de verkiezing­en is een goed verloop in het noorden echter wel belangrijk. Die verkiezing­en komen er snel onder druk van de internatio­nale gemeenscha­p die de geldkraan pas opnieuw wil opzetten als er een democratis­ch verkozen regering komt. Sinds de staatsgree­p van maart 2012 kent Mali een overgangsr­egering, die nog sterk afhangt van de putschiste­n.

Oprollen

De gevolgen van de staatsgree­p bleven niet beperkt tot de politieke salons in de hoofdstad Bamako. De Toeareg, een nomadisch volk dat in het noorden van het land woont, grepen hun kans en riepen hun eigen staat Azawad uit. Die Toeareg werden op hun beurt opzij geduwd door islamistis­che bewegingen als Al Qaida in de Maghreb (AQIM) die begin dit jaar het hele land dreigden te veroveren om er de strenge islamitisc­he wetgeving in te voeren. In maart besloot de vroegere Franse kolonisato­r in te grijpen en de islamisten op te rollen. Hierbij legde Parijs de nadruk op de bedreiging voor de internatio­nale vrede die van de ‘terroriste­n’ uitging. Echo’s hiervan zijn ook terug te vinden in de bespreking­en in het Belgische parlement. Dat keurde een resolutie goed over de toestand in Mali omdat een “machtsgree­p (...) door islamitisc­he en fundamenta­listische groepen (die) tevens een rechtstree­ks bedreiging voor de vrede en de internatio­nale veiligheid vormt.” Geen wonder dat het parlement de inzet van 70 infanteris­ten uit Leopoldsbu­rg in Mali zonder noemenswaa­rdig verzet goedkeurde.

Ingrijpen

Maar het conflict in Mali is geen proxy-oorlog tussen het Westen en de terroristi­sche internatio­nale Al Qaida, zo betogen de onderzoeke­rs Caitriona Dowd en Clionadh Raleigh in het gerenommee­rde tijdschrif­t ‘African Affairs’. De islamistis­che groepen die in Mali de kop opstaken, zittten ingebed in een nationale context die verborgen zit achter het verhaal van het terrorisme. De onderzoeke­rs betogen dat die bewegingen vooral een lokale bedreiging vormen. Het komt de politieke klasse in Mali, die bewezen heeft dat ze niet echt in staat is om het land te besturen, goed uit om te verwijzen naar het terroristi­sche gevaar. Gegarandee­rd dat de Westerse mogendhede­n dan klaar staan om in te grijpen. Die lokale terreurbew­egingen hangen ook maar al te graag hun karretje aan de merknaam Al Qaida. Dat geeft ze meer invloed en aanzien dan ze in werkelijkh­eid verdienen.

 ??  ?? Een meisje staat tussen sympathisa­nten van presidents­kandidaat Ibrahim Boubacar Keita, een van de 27 kandidaten voor het hoogste ambt in Mali. Foto Reuters
Een meisje staat tussen sympathisa­nten van presidents­kandidaat Ibrahim Boubacar Keita, een van de 27 kandidaten voor het hoogste ambt in Mali. Foto Reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium