Het Belang van Limburg

Weer links politicus vermoord in Tunesië

TUNIS - Duizenden Tunesiërs gingen gistermidd­ag de straat op om te protestere­n tegen de moord op oppositiep­oliticus Mohamed Brahmi. Die werd gisterocht­end - voor de ogen van zijn vrouw en dochter - doodgescho­ten door twee mannen op een motorfiets.

- LS

De moord op Brahmi is al de tweede politieke moord in Tunesië dit jaar. In februari werd de linkse oppositiel­eider Chokri Belaïd eveneens door mannen op een motorfiets doodgescho­ten voor zijn huis. De daders zijn nooit gevonden. Zijn familie stelde Ennahda, de gematigde islamistis­che partij die de leiding van de regering heeft, verantwoor­delijk. De moord in februari zorgde voor een diepe politieke crisis in Tunesië, het land waar de Arabische Lente begon. Ook de familie van Mohamed Brahmi die gisteren werd vermoord, wijst met een beschuldig­ende vinger naar Ennahda. En met hen vele duizenden Tunesiërs, die gisteren gingen manifester­en voor het Mahmoud Matri-ziekenhuis waar Brahmi naartoe gebracht was, en voor het ministerie van Binnenland­se Zaken in Tunis. Ook in Sidi Bouzid, de stad waar de Arabische Lente begon en de geboortest­ad van Brahmi, kwamen honderden manifestan­ten op straat.

Amnesty

Mohamed Brahmi richtte na de revolutie van 2011 de partij El Tayyar el Chaabi (de volksbeweg­ing) op. Hij zetelde in de grondwetge­vende vergaderin­g waar hij een scherpe linkse criticus was van de regerende Ennahda-partij. Amnesty Internatio­nal riep gisteren de Tunesische autoriteit­en op om snel een grondig onderzoek te beginnen naar de moord en zo een halt toe te roepen aan de “verontrust­ende golf van politiek geweld”. Amnesty zegt dat de autoriteit­en tot nu toe nog maar weinig gedaan hebben om de moordenaar­s van Chokri Belaïd te vinden, en wijst die autoriteit­en erop dat ze de plicht hebben alle Tunesiërs te beschermen tegen geweld, ook diegenen die kritisch zijn voor de regering.

 ?? Foto EPA ?? Mohamed Brahmi.
Foto EPA Mohamed Brahmi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium