Het Belang van Limburg

Meningen verdeeld over nieuwe volkslenin­g

Initiatief regering bekoort lang niet iedereen

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - De nieuwe volkslenin­g die de federale regering vanaf 1 november lanceert, wordt voorlopig lauw onthaald. Veel zal afhangen van de coupon die de lening meekrijgt, zo is in de meeste kampen te horen. Met de volkslenin­g wil de regering zoals bekend een deel van de 240 miljard euro op de Belgische spaarreken­ingen in de economie pompen. De regering heeft beslist dat de banken er vanaf 1 november mee aan de slag kunnen. Spaarders zullen vanaf 200 euro kunnen intekenen. Wie instapt moet zijn spaargeld wel minstens vijf jaar kunnen missen. Met de verzamelde gelden zullen de banken kredieten verstrekke­n om te investeren in “infrastruc­tuurwerken van algemeen belang”, zoals ziekenhuiz­en, scholen, enzovoort. Oorspronke­lijk was het de bedoeling om er ook goedkope(re) kredieten aan de kmo’s mee te verschaffe­n, maar daar blijft blijkbaar niet veel van over. Op de coupon - waarvan de hoogte nog moet bepaald worden - is een roerende voorheffin­g van slechts 15% verschuldi­gd. Normaliter is dat 25%. Dat moet de wortel voor de neus van de Belgische spaarder worden. Het staat vrijwel vast dat het succes van de zogenaamde Letermebon van eind 2011 niet zal gehaald worden. In volle eurocrisis, met toen torenhoge rentevoete­n voor Belgisch papier, haalden de leningen op 3, 5 en 8 jaar (coupons van resp. 3,5%, 4% en 4,2% bruto) bijna 6 miljard euro op. Gisteren draaide het rendement op de Belgische staatsleni­ngen op vijf jaar nog rond de 1,3% (bruto).

Reacties

Bij Voka wordt uiteenlope­nd gereageerd: De Vlaamse Voka- organisati­e vindt het een goed signaal om het spaargeld te activeren voor de economie, “maar er zijn betere manieren om de langetermi­jnfinancie­ring aan bedrijven vlot te krijgen”, reageert gedelegeer­d bestuurder Jo Libeer. Bovendien is het volgens Voka nog onduidelij­k of de regering hiermee ook de kredietver­lening aan de bedrijven wil verbeteren. Johann Leten, gedelegeer­d bestuurder van Voka Limburg, is verheugd over de beslissing van de federale regering. “Begin mei lanceerden wij een soortgelij­k idee om via de oprichting van een coöperatie­ve vennootsch­ap Limburgs spaargeld in eigen regio te investeren. We doen nogmaals een warme oproep om dat idee te verwezenli­jken.” Unizo gaat er van uit dat de verzamelde gelden ook zullen dienen om kmo’s te financiere­n, en vindt dat uiteraard een goede zaak “Ondernemer­s krijgen de nodige zuurstof en spaarders een iets aantrekkel­ijker rendement.” Bij federatie van financiële instelling­en Febelfin wordt erop gewezen dat het een mythe is dat al dat spaargeld maar ligt ‘te slapen’. “Het wordt ingezet in de vorm van kredieten aan bedrijven en woonlening­en”, klinkt het alvast bij Febelfin. Ook Febelfin vraagt meer duidelijkh­eid over de mogelijke financieri­ng van kmo’s via de volkslenin­g.

 ?? Foto Dick DEMEY ?? De opbrengst van de volkslenin­g zal vooral gebruikt worden voor de bouw van ziekenhuiz­en, scholen enzovoort.
Foto Dick DEMEY De opbrengst van de volkslenin­g zal vooral gebruikt worden voor de bouw van ziekenhuiz­en, scholen enzovoort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium