Het Belang van Limburg

“Nu of nooit voor Club Brugge”

Huisanalis­ten Marc Hendrikx, Wilfried Van Moer en Stef Wijnants zijn het roerend eens

- LUC MARTENS/ROGER COX

Ook volgend seizoen laten we onze analisten Wilfried Van Moer, Stef Wijnants en Marc Hendrikx op u los. Op maandag kan u hun eigenzinni­ge mening over de voorbije speeldag in deze krant lezen. Enkele dagen voor de start van de competitie brachten we hen al samen en legden hen tien stellingen voor over het nieuwe voetbalsei­zoen. Over Club Brugge zijn ze het alvast roerend eens. “Club heeft een zoveelste ommezwaai gemaakt in het sportieve beleid. Het is nu of nooit. Als Club de titel niet pakt, kunnen ze er beter maar mee stoppen.” Een statement dat kan tellen. Het is eens wat anders. Het moet niet altijd Anderlecht zijn dat als absolute titelfavor­iet naar voor wordt geschoven.

STELLING 1

De topclubs gaan dit seizoen wel erg voorzichti­g te werk. Het is tot nu toe zeer rustig gebleven op de transferma­rkt

Van Moer: “De clubs kunnen met transfers wachten tot einde augustus. Dan zakken de prijzen vanzelf. Anderlecht heeft de transfer van Mboyo afgeblazen. Dat kan een tactisch manoeuvre zijn om hem aan een lagere prijs binnen te pakken. Anderlecht moet toch beter maar opletten dat Mboyo niet in extremis naar Standard of Genk verkast. Mboyo is een ideale spits voor Genk. Het zou me niet verbazen, mocht Dirk Degraen in de laatste uren van de transferma­rkt zijn slag nog slaan met Mboyo.”

Hendrikx: “Toppers werden er nog niet binnengeha­ald. Vorig jaar had je bijvoorbee­ld Tchité die van Standard naar Club verhuisde. Dat was een toptransfe­r. Nu heb je De Sutter, ook een goede speler, maar die speelde weinig bij Anderlecht. De supporters kijken uit naar toptransfe­rs. Tot nu toe blijven ze op hun honger zitten.”

Wijnants: “Het zal ook een kwestie van centen zijn. Anderlecht heeft het echt niet zo breed. Een voor de Belgische competitie onbekende speler van 4 miljoen halen en hem dan nog eens een dik contract geven, zoals dat van Mbokani en Jovanovic, dat is een redelijk risico. Ze kunnen er misschien nog wel eentje halen, maar een stuk of drie-vier is uitgeslote­n. KRC Genk heeft de financiële middelen wel, maar dan is de vraag: hoe haal ik met dat geld een speler die een meerwaarde biedt?”

STELLING 2

Club Brugge was het meest actief op de transferma­rkt. Met Simons en De Sutter werd plots weer de Belgische kaart getrokken

Wijnants: “Het is inderdaad de zoveelste sportieve omslag bij Club. Hap-snap-beleid noem ik dat. Ze wilden er de typisch Brugse mentalitei­t in krijgen met een hele sloot spelers uit Scandinavi­ë. Die worden nu weer afgeservee­rd. Vorig jaar haalden ze de dure Tchité, maar ze doen er niets mee. Idem dito Bjorn Vleminckx. Nu wordt in Jan Breydel weer de Belgische piste bewandeld. De Sutter blijft een vraagteken. Die heeft weinig gespeeld bij Anderlecht. Hoewel, met een speler als Lestienne op de flank moet De Sutter wel de aanvoer krijgen die hij nodig heeft. Voor de titel wordt het alleszins nu of nooit voor Club.”

Hendrikx: “Simons mag dan wel 37 zijn, ik vind het een goede transfer. De ideale man om de andere spelers te positioner­en. Club zal hoog moeten spelen, ook al om de jonge verdedigin­g te ontlasten. De rol om de posities op het veld uit te zetten, is op het lijf van Simons geschreven.”

Van Moer: “Ik dacht vorig jaar al dat Club de ploeg had om kampioen te spelen. Maar dan zie je dat Leekens al snel weg moet en dat Garrido maanden gezocht heeft naar de juiste balans. Club heeft nu opnieuw de ploeg om kampioen te spelen. Als het nu niet lukt, kunnen ze er maar beter mee stoppen.”

STELLING 3

Anderlecht heeft nog een goed elftal. Dat volstaat echter niet voor een nieuwe titel en een goeie Champions League

Van Moer: “Ik geloof nooit dat Herman Van Holsbeeck het hierbij laat. Om mee te doen in de competitie, de beker én Champions League heeft Anderlecht nog een kwaliteits­injectie nodig.”

Hendrikx: “Dit wordt de grote vuurproef voor de jeugdoplei­ding en de scoutingsc­el van Anderlecht. Er mogen er nog een stuk of drie bij die onmiddelli­jk inzetbaar en betaalbaar zijn. Ik kijk ernaar uit hoe ze dat flikken.”

Wijnants: “Is Anderlecht wel zoveelverz­wakt?Mbokaniisw­eg,maar een fitte Cyriac kan in zijn voetsporen treden. Jovanovic is weg, maar in zijn plaats speelt nu Suarez die vorig seizoen out was. Is dat een verzwakkin­g? Het probleem situeert zich eerder op een ander niveau. Spelers als Odoi, Iakovenko, Wasilewski en De Sutter zijn weg. De bank is nu veel minder sterk.”

STELLING 4

Duchâtelet heeft deze zomer op sportief vlak goed werk geleverd bij Standard, al blijft de aanstellin­g van Luzon een groot mysterie

Van Moer: “Duchâtelet had Rednic nog minstens een seizoen in dienst moeten houden, dan was het daar nu rustig. De aanwerving van Luzon is een heel groot risico. Bij de eerste misstap zit het spel opnieuw op de wagen. Duchâtelet weet dat ook. Daarom heeft hij Vainqueur een verbeterd contract gegeven. Zonder supporters­protest was Vainqueur weg geweest op Sclessin. Het probleem blijft dat Duchâtelet geen sportieve feeling heeft.”

Hendrikx: “Duchâtelet blijft inderdaade­enhonderdp­rocentzake­nman. Ook in het voetbal. Hij heeft een zakelijke structuur bij Standard op poten gezet en wil daarnaar handelen. Als hij tien ideeën heeft, dan moeten die ook uitgevoerd worden. Liefst zonder tijd te verliezen. Daarom nam hij afscheid van Rednic de dag nadat die Standard Europees voetbal bezorgde. Het probleem is dat je in het voetbal niet al je ideeën kan uitvoeren. Van de tien ideeën moet je er altijd twee of drie laten schieten, al was het maar om emotionele redenen.”

Wijnants: “Duchâtelet heeft de impact van de supporters onderschat. Het is hem nochtans vaak verteld (lacht). Bij geen enkel andere club is het supporters­hart zo groot als dat van Standard. Duchâtelet heeft nooit beseft dat de zaak Rednic in zijn gezicht zou ontploffen. Hij heeft een serieuze tik gehad, dat weet ik zeker. Ik ben er ook van overtuigd dat hij Standard, althans de club, wil verkopen. Standard blijft een interessan­t product. Je bent automatisc­h zeker van 20.000 supporters. Als er dan nog wat wordt geïnvestee­rd, haal je moeiteloos 30.000 man naar het stadion. Daar kan je wel een of andere rijke sjeik warm voor maken.”

STELLING 5

Bij KRC Genk is er een sportieve status quo. Toch eist het bestuur betere prestaties dan vorig seizoen

Hendrikx: “Ik vrees een beetje voor de bank van KRC Genk. Daar zaten vorig seizoen Plet en Barda, die in het wedstrijds­lot de zaak nog konden openbreken. Er zijn weinig spelers die dat kunnen, invallen en het verschil maken. Het is een specialite­it. Ga die spelers maar eens zoeken.”

Van Moer: “Plet en Barda gaan ze zeker missen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat Degraen nog versterkin­g gaat bijhalen. KRC Genk begint ook stilaan het statuut van een topper te krijgen. De voorzitter heeft al bij herhaling gezegd dat de top drie eenabsolut­emustis.Danmoetjeo­ok met kritiek kunnen leven als het eens wat minder gaat. De druk die er bij

Anderlecht altijd is om iedere match te winnen, gaat zich nu ook stilaan bij KRC Genk installere­n.”

Wijnants: “Het is aan de club om niet mee te leven met de waan van de dag. Als KRC Genk eens twee keer niet wint, is er geen man overboord. Daarom vond ik het nogal ongelukkig dat trainer en spelers de jongste weken gehamerd hebben op versterkin­g. Dat is niet meteen aan hen, zij moetenwerk­enmetdemid­delendie de club hen ter beschikkin­g stelt. Ik heb ook begrepen dat de club hen daarvoor tot de orde heeft geroepen. KRC Genk heeft gewoon een hele degelijke ploeg die niet meer aan automatism­en moet werken.”

STELLING 6

Zulte Waregem gaat dit seizoen de tol van het succes betalen

VanMoer: “Ik verwacht een moeilijk seizoen voor Zulte Waregem. Ze hadden kampioen kunnen spelen. Dat is net niet gelukt. Daarom verwacht ik een terugslag. Ook niet vergeten: Malanda is weg en er is redelijk veel heisa geweest. Belangrijk is wel dat ze dat manneke van Chelsea hebben kunnen houden.”

Wijnants: “Ik zie Zulte Waregem niet ver terugvalle­n. Al bij al zijn er niet veel spelers vertrokken, keert Malanda misschien nog wel op zijn stappen terug en is ook vreemde eend Habibou terug.”

Hendrikx: “Verder is er met Dury stabilitei­t aan de top. Op psychologi­sch vlak is Dury fantastisc­h. De

manier waarop hij de miserie met Berrier heeft opgelost, je moet het maar doen. Ik zie dat ze ook spelers gehaald hebben in Frankrijk. Ik denk dat daar een gigantisch potentieel ligt.”

Van Moer: “Wie daar in tweede klasse meekan, kan dat ook in België.”

Wijnants: “Neem zo’n Vainqueur. Dat was in Frankrijk geen grote voetballer. Maar bij ons is het één van de betere middenveld­ers. Daarom: meedoen voor de titel, is misschien te hoog gegrepen. Maar play-off 1 moet opnieuw mogelijk zijn.”

STELLING 7

Nieuwkomer Oostende zal het kneusje van eerste klasse worden

Van Moer: “Oostende is de grote onbekende. Normaal wordt dat een kaartje retour. Maar Waasland-Beveren heeft zich vorig seizoen ook gehandhaaf­d.”

Hendrikx: “Ze zullen het in de thuismatch­en moeten doen, denk ik. Geloof me vrij, topspelers liggen niet wakker van een trip naar Oostende. Daar kunnen ze misschien van profiteren.”

Wijnants: “Wat weten wij van Oostende? Er wordt amper over geschreven.Afwachtenm­aar.Feitis:de degradatie­strijd is vaak onvoorspel­baar. Kijk naar Cercle vorig seizoen, naar Westerlo het jaar voordien. Als je eenmaal in het sukkelstra­atje zit, geraak je er nog moeilijk uit.”

STELLING 8

De Pro League wil in primeur met videobeeld­en werken om de refs te helpen

Wijnants: “Ik ben pro. De belangen zijn veel te groot geworden om het resultaat te laten afhangen van een bal die al dan niet over de doellijn is. Alleen vrees ik dat dit in ons land technisch en financieel onmogelijk is. De kosten liggen veel te hoog in verhouding tot de impact en relevantie van bijvoorbee­ld de kleinere matchen. Dan moet je een match als Beveren-Oostende, net als een topper, gaan volgen met 15 of meer camera’s. Dat is, financieel gezien, onmogelijk. Tenzij Uefa en Fifa zeggen dat ze in het pilootproj­ect geloven en er een pak geld tegenaan gooien.”

Hendrikx: “Ik zou me wel beperken tot twee zaken: een bal al dan niet over de doellijn en buitenspel. Het ellebogenw­erk en zo, dat is part of the game.”

Wijnants: “Dat wordt trouwens nu ook al bestraft op basis van tvbeelden.”

Hendrikx: “Nu, discussie zal er toch altijd blijven. Neem nu die nieuwe buitenspel­regel.”

Van Moer: “Ja, de afstand tussen verdediger en aanvaller wordt belangrijk. Hoe ga je die meten? Met een meetlat?”

Hendrikx: “En hoe gaat er in het stadion gereageerd worden, als een beslissing op basis van videobeeld­en herroepen wordt?”

Wijnants: “Daar moeten we doorheen. Ook nu wordt er boe geroepen, zelfs als een terechte penalty wordt gefloten. Ik voel persoonlij­k wel iets voor het systeem in het hockey. Als benadeelde ploeg kan je, pakweg één keer per helft, een joker inzetten. Bijvoorbee­ld bij een goal na een dubieus buitenspel­geval. Heb je gelijk, dan wordt het doelpunt geannuleer­d en mag je nog een keer een joker inzetten. Ben je mis, dan ben je dat voordeel kwijt.”

STELLING 9

Met Schrijvers, Limbombe, Praet, Hazard, Ezekiel en Batshuayi is er uitzonderl­ijk veel talent

Van Moer: “Praet is één van de beste jonge spelers op onze velden. Ook een Limbombe heeft kwaliteite­n. Maar die jongens moeten nog groeien. Batshuayi en Ezekiel staan misschien al een stapje verder. Dat zijn in principe al vaste waarden bij Standard.”

Wijnants: “Het is niet voor niks dat Anderlecht achter die twee heeft gezeten. Ze zijn jong, hebben nog progressie­marge. Duchâtelet heeft hun contract verlengd, die voelt ook dat er geld uit te halen is. Een ander aanstormen­d talent is Schrijvers. Ze willen in Genk dat hij vooruitgan­g boekt. Wel, dan moeten ze hem laten spelen. En als hij een terugval krijgt, so what? Dat is niet erg.”

Van Moer: “Klopt. Maar voor een trainer is het soms moeilijk om een jongere op te stellen. Als er resultaten gevraagd worden, wordt er vaak teruggegre­pen naar ervaren spelers. Maar inderdaad, soms moet je als coach zo’n risico durven nemen. Kijk naar Benteke. Ik had niet verwacht dat die zo snel zou doorbreken.”

STELLING 10

Dertien Rode Duivels in de Premier League: het kan niet meer fout gaan voor het WK in Brazilië

Wijnants: “Ho maar. We zijn er nog niet. Maar oké, ik merk wel een gezonde evolutie bij de nationale ploeg. Je voelt bij die gasten dat het algemeen belang hoger staat dan het individuel­e. Je ziet dat vooral als ze scoren. Wie spring er recht op de bank? Onder Leekens had ik nog vaak het gevoel: dit is gemaakt. Nu niet meer, iedereen springt recht. Er is een team.”

VanMoer: “En talent is er genoeg. Ge gaat twee ploegen kunnen maken. Belangrijk wordt nu dat Wilmots de juiste mix vindt, dat het klikt.”

Hendrikx: “We hebben nu een ploeg waarvan niemand in België speelt. In mijn tijd moesten we soms spitsen gaan halen uit tweede klasse. Een enorm verschil.”

Wijnants: “Op z’n minst even belangrijk wordt de staat van frisheid op het einde van een slopend seizoen. Je hoort mij niet zeggen dat we wereldkamp­ioen worden. Maar als alles meezit, kàn het wel.”

 ?? FOTO’S PHOTO NEWS/
RAYMONDLEM­MENS ??
FOTO’S PHOTO NEWS/ RAYMONDLEM­MENS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium