Het Belang van Limburg

De grootste Gt-race ter wereld

-

De 65ste editie van de 24 Uur van Spa heeft alles om de allermoois­te te worden. Kwantiteit en kwaliteit, met vooral Audi, BMW en Porsche die hun beste piloten uitsturen voor hun slag om de Ardennen. Ook Limburg heeft zijn ijzers in het vuur met Laurens Vanthoor, Bas Leinders en Anthony Kumpen. De race start zaterdag om 16.30u.

66 auto’s startten gisteren in de eerste trainingen voor de grootste GT-race ter wereld. Daaronder geen kleine hobbyproje­cten en geen mix van proto’s en toerwagens, maar stuk voor stuk wagens van dezelfde categorie: de GT3, die vrij dicht bij de showroommo­dellen staat. 66 auto’s die elkaar waard zijn. De Nissan zal misschien iets trager zijn en de Lamborghin­i iets minder betrouwbaa­r, maar Audi, BMW, Porsche, Ferrari, McLaren, Mercedes en Aston Martin mogen allemaal dromen van de zege.

Ook bij de rijders is de weelde nooit gezien. In de GT-racerij worden toppiloten vaak gekoppeld aan rijke amateurs die het gelag betalen, maar in Spa zijn er dit jaar zeker 25 auto’s met alleen maar toppiloten.

Audi bemant zijn zes bolides met Le Mans-held André Lotterer, meervoudig DTM-kampioen Mattias Ekstrom en de hele batterij huispilote­n. In dat gezelschap ook de Limburgers Laurens Vanthoor (met oudwinnaar­s Ortelli en Rast) en AnthonyKum­pen(metEnzoIde­enMarcus Winkelhock).

BMW Motorsport steunt het Belgische MarcVDS-team (met Bas Leinders, Maxime Martin en Yelmer Buurman) en voegde op de valreep nog een derde Z4 toe voor de fabrieksri­jders Andrea Piccini, Dirk Müller en Jens Klingmann. Porsche wil het 50-jarige bestaan van de 911 graag luister bijzetten met een zege in de Ardennen en leende zijn fabrieksri­jders uit aan diverse teams, waaronder het Tongerse ProSpeed.

OokMercede­s,McLaren(metNico Verdonck), Ferrari en Aston Martin (Bertrand Baguette) brengen profs aan de start die minstens als outsider beschouwd moeten worden.

Met zoveel auto’s, zoveel topteams en zoveel profrijder­s staat de 24 Uur van Spa meer dan ooit op de wereldkaar­t. Ze wordt steevast in één adem genoemd met Le Mans en Daytona, de twee andere grote uithouding­sraces. De keuze uit 2000 om de toerwagens in te ruilen voor GT’s blijkt meer dan ooit de goede. Op het mooiste circuit ter wereld is ook de legendaris­che regen aangekondi­gd, zodat niets een topeditie in de weg staat.

MC Limburgers aan de start: Laurens Vanthoor (Audi R8 met Rast en Ortelli), Bas Leinders (BMW Z4 met Martin en Buurman), Anthony Kumpen (Audi R8 met Ide en Winkelhock), Xavier Maassen (Nederlande­r uit Lanaken, Porsche 997 met Soulet en Hennerici), Louis Machiels (Ferrari 458 Italia met Hommerson, Bertolini en Cioci).

BK in voorprogra­mma: In het voorprogra­mma van de 24 Uur rijdt het Belgisch kampioensc­hap endurance (BRCC) vandaag een manche. Dylan Derdaele (Porsche) probeert zijn achterstan­d van vijf punten goed te maken op Bouvy-Coens-Grandjean (Porsche).

TV: start en finish live op RTBf en Motors TV.

Info: www.total24hou­rs.com, www. blancpain-endurance-series.com

 ?? FOTO JG ?? Oud-winnaar Anthony Kumpen met een Audi R8.
FOTO JG Oud-winnaar Anthony Kumpen met een Audi R8.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium