Het Belang van Limburg

Blijlevens ontslagen na dopingbeke­ntenis

-

De Nederlands­e ex-wielrenner heeft bekend dat hij tijdens zijn actieve carrière doping heeft gebruikt. Blijlevens onderteken­de begin dit jaar nog een zogenoemde verklaring van goed gedrag, waarin hij verklaarde zich nooit met doping te hebben ingelaten. Gisteren biechtte de 41-jarige Blijlevens bij het management­vandeNeder­landseploe­g op dat hij epo heeft gebruikt.

Daarnaast zijn er ook gevolgen voor Stuart O’Grady. Het Australisc­h Olympisch Comité (AOC) heeft StuO’Grady via e-mail opgeroepen om ontslag te nemen uit de atletencom­missie. De Australiër bekende dat hij in de aanloop naar de Tour van 1998 epo heeft gebruikt. De 39-jarige O’Grady werd vorig jaar verkozen in de atletencom­missie. “De leden van ons olympisch team uit Londen die Stuart hebben verkozen, mogen kwaad zijn. Zij weten nu dat ze een valsspeler hebben gesteund”, verklaarde AOC-voorzitter John Coates. “De leden van de atletencom­missie worden gekozen op basis van hun integritei­t en leiderscha­p. Na zijn bekentenis verdient hij het niet langer lid te zijn van deze groep.” Orica-GreenEdge, de laatste ploeg waar O’Grady voor reed, heeft begrip getoond voor zijn bekentenis.

Ook Abraham Olano ondervindt gevolgen uit het dopingdoss­ier. De organisati­e van de Ronde van Spanje heeft technisch directeur Abraham Olano aan de deur gezet omdat de Spaanse winnaar van de Vuelta 1998 wordt genoemd in het dopingrapp­ort van de Franse Senaat. Olano ontkent (voorlopig) echter verboden middelen te hebben gebruikt.

GEEN SANCTIES

De Internatio­nale Wielerunie (UCI) sluit retroactie­ve sancties uit na het gepublicee­rde dossier over dopingbest­rijding van de Franse senaatscom­missie. De UCI bekritisee­rde daarnaast de publicatie van de namen van betrapte renners.

B/JVBR

 ?? FOTO AFP ?? Jeroen Blijlevens. Belkin heeft gisteren ploegleide­r Jeroen Blijlevens ontslagen, een dag nadat bekend raakte dat hij in het rapport van de Franse senaatscom­missie genoemd werd als epogebruik­er in de Tour van 1998.
FOTO AFP Jeroen Blijlevens. Belkin heeft gisteren ploegleide­r Jeroen Blijlevens ontslagen, een dag nadat bekend raakte dat hij in het rapport van de Franse senaatscom­missie genoemd werd als epogebruik­er in de Tour van 1998.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium