Het Belang van Limburg

“Belgische dokters geven strijd op, ik niet”

DANIËL WIJNANDS (23) HOOPT OP PROTONENKU­UR IN DUITSLAND

- Chris NELIS

In ons land zijn de medische mogelijkhe­den om Daniël Wijnands van kanker te redden uitgeput. De 23-jarige Genkenaar zet nu al zijn hoop op een behandelin­g die hij de komende zes weken krijgt in het Duitse Heidelberg.“Als artsen lessen kunnen trekken uit mijn behandelin­g en daardoor andere mensen gered worden, ben ik al heel blij”, zegt Daniël.

Als optimisme een sport was, dan speelde Daniël Wijnands op het hoogste niveau. Nochtans wordt hij al zijn hele leven geconfront­eerd met kanker. Toen hij acht maanden was, kreeg hij voor het eerst te maken met een agressieve vorm van de ziekte. Hij overwon de strijd, maar wel ten koste van een oog. Uit het andere ziet hij voor amper twee procent. Als zestienjar­ige werd hij opnieuw geconfront­eerd met kanker. Deze keer luidde het verdict botkanker. “Ik ben niet gelovig, maar toen heb ik het licht gezien”, zegt Daniël. “Vanuit het licht kwam een stem die vroeg of ik wilde meegaan. Maar ik zei dat ik nog even wilde blijven.” (lacht)

Complicati­es

Vorig jaar werd Daniël voor de derde keer geconfront­eerd met kanker. De tumoren ontwikkeld­en zich in zijn longen en aan zijn oogbal. De chemobehan­deling deed de gezwellen weliswaar verschromp­elden, maar niet verdwijnen. “Ze zouden operatief verwijderd kunnen worden, maar daar waagt geen enkel ziekenhuis in België zich aan”, gaat Daniël voort. “Ook in Leuven niet. Het risico op complicati­es zou immers te groot zijn.”

IK MAG NIET OPGEVEN, NIET VOOR MIJ EN NIET VOOR MIJN OMGEVING Daniël Wijnands

Maar Daniël geeft de strijd niet op. “Ze mogen mij wel vertellen dat ik ongeneesli­jk ziek ben, maar dat betekent niet dat ik mij daar moet bij neerleggen. Ik mag niet opgeven. Niet voor mij en niet voor mijn omgeving.”Daniël kreeg onlangs het bericht dat hij terecht kon in het universita­ir ziekenhuis van Heidelberg in Duitsland. “Daar krijg ik een protonenbe­handeling”, zegt Daniël. “Het is belangrijk dat de bestraling uiterst nauwkeurig is en zeer weinig schade aanricht aan de omgeving van de tumor. De behandelin­g duurt vier tot zes weken waarbij ik in de eerste weken telkens twintig minuten per dag bestraald word en daarna vijf minuten per dag. De rest van de tijd kan ik vertoeven in de natuur in de omgeving van het ziekenhuis. Daar voel ik mij het best.” Daniël heeft er alle vertrouwen in en rekent op een goede afloop. “Als dat niet het geval is, dan hoop ik alleszins dat artsen uit mijn behandelin­gen iets geleerd hebben. En dat die informatie er toe kan leiden dat andere mensen, die met de ziekte geconfront­eerd worden, wel geholpen kunnen worden.”

IK GA EEN BOEK SCHRIJVEN, MAAR EEN BIOGRAFIE KOMT TE VROEG Daniël Wijnands

Tijdens zijn verblijf in Duitsland wil Daniël ook een boek uitschrijv­en. “Het moet een fictief spannend avonturenb­oek worden waarin ik mijn ervaringen aan bod laat komen. Voor een biografie is het nog te vroeg.”

 ?? Foto JG ?? Daniël Wijnands met zijn vriendin Annelies begin dit jaar: “Als artsen lessen kunnen trekken uit mijn behandelin­g en daardoor andere mensen gered kunnen worden ben ik al heel blij.”
Foto JG Daniël Wijnands met zijn vriendin Annelies begin dit jaar: “Als artsen lessen kunnen trekken uit mijn behandelin­g en daardoor andere mensen gered kunnen worden ben ik al heel blij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium