Het Belang van Limburg

Schrikdraa­d houdt evers in natuurgebi­ed

- Chris NELIS

Er zijn wildraster­s geplaatst in natuurgebi­ed Stamprooie­rbroek in Kinrooi. Die elektrisch­e draden moeten voorkomen dat everzwijne­n de nabijgeleg­en akkers betreden en beschadige­n. Limburgs Landschap wil de dieren ook graag binnen het gebied houden omdat ze een meerwaarde vormen voor de natuur. Eerder werden al wildraster­s geplaatst in Dilsen-Stokkem.

Stamprooie­rbroek sluit aan op ‘t Hasselterb­roek en De Zig en vormt zo een natuurgebi­ed van ruim 550 hectare. “Daar leven heel wat dieren”, zegt boswachter Jos Keyers van Limburgs Landschap. “Ook wilde zwijnen. Hun populatie is de laatste jaren toegenomen. Onder meer door enkele goede mastjaren en zachte winters met veel eikels. Vooral in landbouwge­bieden hebben wilde zwijnen een negatief imago. Toch hebben ze een belangrijk­e functie in de natuur. Met hun gewroet breken ze immers de vegetatie open tot op de kale bodem. Daardoor krijgen pionierspl­antensoort­en meer kansen om te ontwikkele­n en ontstaat er een nieuw kiembed voor bomen en struiken.”

HET STAMPROOIE­RBROEK IS GROOT GENOEG OM EEN POPULATIE WILDE ZWIJNEN IN ONDER TE BRENGEN

Frans Verstraete­n, directeur Limburgs Landschap

Buiten het natuurgebi­ed worden de zwijnen aangetrokk­en door onder meer maïsvelden. “Het Stamprooie­rbroek is groot genoeg om een populatie wilde zwijnen onder te brengen”, gaat directeur Frans Verstraete­n verder. “Om te voorkomen dat ze het gebied verlaten, hebben we nu aan de oostzijde over 4,5 kilometer een elektrisch raster laten plaatsen. Zeg maar een schrikdraa­d die de zwijnen weer het natuurgebi­ed moeten injagen. Dat gebeurde in samenspraa­k met de jagers van Molenbeers­el en Natuur en Bos.”

Onder controle

Voorts maakte Limburgs Landschap concrete afspraken om de populatie goed op te volgen en te beheren. “Aan Natuur en Bos hebben we een uitzonderi­ngsmaatreg­el gevraagd om in alle door ons beheerde natuurrese­rvaten wilde zwijnen te mogen doden. Dit was tot voor kort wettelijk niet mogelijk in natuurgebi­eden. We hopen dat we zo op een gezonde manier kunnen anticipere­n op de groeiende wilde zwijnenpop­ulatie.” John Houben, voorzitter van Wildbeheer Eenheid Molenbeers­el deelt de mening Verstraete­n. “Het is een goede zaak dat er nu ook in natuurgebi­eden gejaagd mag worden. Op die manier kan je het wild, in dit geval de wilde zwijnen, goed onder controle houden.”

 ?? Foto Mark DREESEN ?? Voorzitter John Houben van de Wildbeheer­seenheid Molenbeers­el bij de stroomdraa­d in de bossen rond de Eikelenbos­straat in Molenbeers­el.
Foto Mark DREESEN Voorzitter John Houben van de Wildbeheer­seenheid Molenbeers­el bij de stroomdraa­d in de bossen rond de Eikelenbos­straat in Molenbeers­el.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium