Het Belang van Limburg

Ramptrein ontspoord door veel te hoge snelheid

AL 80 DODEN BIJ TREINRAMP IN SANTIAGO DE COMPSTELA SANTIAGO DE COMPOSTELA - De dodentol bij de treinramp in het noordweste­n van Spanje ligt nu al op minstens 80. Er vielen minstens 140 gewonden. Overdreven snelheid ligt aan de basis van de treinramp. De m

- ELING

SANTIAGO DE COMPOSTELA - De machinist van de ontspoorde trein in Spanje heeft toegegeven dat hij zijn trein tegen 190 km/uur de bocht ingestuurd had. De maximumsne­lheid is 80 km/uur. Er zijn nu al 80 slachtoffe­rs geteld.

De beelden van de treinramp in Santiago die gisteren opdoken op het internet zijn gruwelijk. Op een filmpje van een bewakingsc­amera is te zien hoe de Alvia-hogesnelhe­idstrein, onderweg van Madrid naar Ferrol, rond 20.40 uur veel te snel door een scherpe bocht rijdt, op zo’n 4 km voor het station van Santiago de Compostela. De trein ontspoort en wat volgt is de ergste treinramp in 40 jaar Spaanse spoorwegge­schiedenis. De achterste treinstell­en tuimelen over de eerste treinhelft en worden metersver weggesling­erd. Een rijtuig belandt daarbij zelfs op een hoge berm naast de spoorweg. In verschille­nde wagons breekt brand uit.

Pochen op Facebook

Op het moment van de crash waren er 218 passagiers en vier personeels­leden aan boord. 73 inzittende­n stierven ter plaatse. Later bezweken nog eens zeven slachtoffe­rs aan hun verwonding­en in het hospitaal. Een twintigtal gewonden verkeren nog steeds in kritieke toestand. Volgens de Spaanse krant El Pais heeft machinist Francisco José Garzón (52) kort na de crash bevestigd dat hij de trein tegen 190 km/u een bocht inloodste waar de maximumsne­lheid 80 km/u bedraagt. “Ik hoop dat er geen doden zijn. Als ze sterven heb ik dat op mijn geweten”, zei de 52-jarige treinbestu­urder via de boordradio aan stationsbe­dienden. Garzón bleef maar herhalen: “We zijn maar mensen, we zijn maar mensen.”Ook klaagde hij over pijn in zijn rug en ribben en zei “Ontspoord! Wat kan ik doen? Wat zal ik doen?” Op een foto is te zien hoe iemand die naar alle waarschijn­lijkheid Garzón is, bloedend aan het hoofd en telefonere­nd, onder begeleidin­g van een politieman wegstapt van de plaats van de ramp. Hij werd voor verzorging in het ziekenhuis opgenomen, onder politiebew­aking gehouden en zou in de loop van de dag verhoord worden. Hij werkt al 30 jaar voor de treinmaats­chappij. “Hij is al meer dan een jaar treinbestu­urder op de lijn waarop het ongeluk is gebeurd”, stelde directeur Julio Gómez-Pomar Rodríguez van spoorwegma­atschappij Renfe. Hij benadrukt dat er bij een controle woensdagoc­htend geen mankemente­n aan de trein werden vastgestel­d.

Rouw

Gisteravon­d bezochten koning Juan Carlos en koningin Sofia de stad en ook premier Mariano Rajoy ging ter plaatse. Hij kondigde drie dagen van nationale rouw af. Gisteren zou het jaarlijkse feest ter ere van Sint-Jacob in Santiago gevierd worden. Daarvoor trekken duizenden pelgrims naar de stad. Alle festivitei­ten werden uit respect voor de slachtoffe­rs afgelast. In de kathedraal woonden honderden pelgrims een mis bij voor de slachtoffe­rs van de ramp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Svaannddee­r Een filmpje r
aDmEpG is te zien op www.hbvl.be
Svaannddee­r Een filmpje r aDmEpG is te zien op www.hbvl.be
 ?? Foto’s AFP ?? Buurtbewon­er Abel Rivas haalt een meisje van 5 jaar uit het treinwrak en geeft haar aan een brandweerm­an.
Foto’s AFP Buurtbewon­er Abel Rivas haalt een meisje van 5 jaar uit het treinwrak en geeft haar aan een brandweerm­an.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium