Het Belang van Limburg

Grond in Lommel zwaar vervuild door speedlabo

SANERING VAN GEBIED ROND LOODS KAN JAREN DUREN

- Nancy VANDEBROEK

LOMMEL - Een vrij groot drugslabo zou in de omgeving van Maatheide in Lommel tot zware bodemveron­treiniging hebben geleid. Het labo werd ontdekt in een loods waar speed werd gemaakt. Via een afvoerpijp kwamen de afvalstoff­en van het labo in een put en in de bodem terecht, nauwelijks 200 meter van een waterwinni­ngsgebied. Het saneren van de bodem zou jaren kunnen duren. Speurders van de federale gerechteli­jke politie van Hasselt en van de lokale politie hielden het terrein al enige tijd in de gaten en vielen woensdagna­middag binnen in de loods die eigendom is van een gepensione­erde zaakvoerde­r van onder meer een verhuisbed­rijf. Hij werd samen met een andere Lommelaar ingerekend en twee Genkenaren die op het ogenblik van de gerechteli­jke inval met de productie van speed bezig waren.

Niet op de hoogte

Ze zouden dat gedaan hebben in opdracht van een Nederlande­r die, zoals in Limburg vaak het geval is, op zoek was gegaan naar mensen die het financieel moeilijk hebben en hen wist te overhalen om op een snelle manier veel geld te verdie- nen. De vier werden ingerekend en gisteren voorgeleid bij de Hasseltse onderzoeks­rechter. De twee Genkse producente­n werden aangehoude­n en overgebrac­ht naar de gevangenis van Hasselt. De eigenaar van de loods en een loopjongen uit Lommel werden na verhoor vrijgelate­n. De gepensione­erde zaakvoerde­r zou de loods hebben verhuurd en niet op de hoogte zijn geweest wat er precies gebeurde in zijn loods. Het verdere onderzoek moet nog klaarheid over ieders aandeel brengen. Tijdens de ontmanteli­ng van het labo stelden de speurders vast dat de afvalstoff­en van het speedlabo via een afvoerpijp in een put terechtkwa­men om vervolgens in de grond door te sijpelen. Daarop werd de milieudien­st van de stad Lommel verwittigd en ook OVAM. “De Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij is in kennis gesteld en volgt de zaak op,” aldus burgemeest­er Peter Vanvelthov­en. Staalnames moeten nog uitmaken in hoeverre en in welke mate de bodem verontrein­igd is. Uit het voorlopige onderzoek is alvast gebleken dat de productie van speed in de loods al enige tijd bezig was. Tijdens de inval woensdag werden overigens nog liters vloeibare stoffen aangetroff­en die na kristallis­atie poeders - speed - worden. Speed wordt tot de harddrugs gerekend en is een straatnaam voor amfetamine­n, chemische stoffen die stimuleren­d werken op het centrale zenuwstels­el.

 ?? Foto Geert VAN BAELEN ?? Speurders troffen woensdagna­middag een vrij groot drugslabo aan in een loods op dit bedrijvent­errein op Maatheide in Lommel.
Foto Geert VAN BAELEN Speurders troffen woensdagna­middag een vrij groot drugslabo aan in een loods op dit bedrijvent­errein op Maatheide in Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium