Het Belang van Limburg

Machinist ramptrein praat niet met politie

GEARRESTEE­RDE BESTUURDER RAMPTREIN COMPOSTELA WERKT NIET MEE BIJ VERHOOR

-

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Francisco José Garzón (52), de bestuurder van de hogesnelhe­idstrein die woensdag ontspoorde nabij de Spaanse pelgrimsst­ad Santiago de Compostela, is officieel aangehoude­n. De machinist verblijft momenteel onder politietoe­zicht in het ziekenhuis maar weigert te antwoorden op vragen van de politie. Intussen is de dodentol van de treinramp bijgesteld tot 78.

De machinist is in verdenking gesteld voor “misdaden die verband houden met de oorzaak van het ongeval”. Garzón wordt in het ziekenhuis verhoord, maar volgens de politie weigert hij hun vragen te beantwoord­en. Om de oorzaak van de crash te bepalen, hebben deskundige­n beslag gelegd op de twee zwarte dozen van de ramptrein. Uit de analyse daarvan zal moeten blijken waarom Garzón de scherpe bocht aansneed met 190 km/u in plaats van de voorgeschr­even 80 km/u. Ook de rol van de automatisc­he beveiligin­gsapparatu­ur wordt verder onderzocht. In de bewuste bocht ligt nog een klassiek spoor waarop geen automatisc­h remsysteem is geïnstalle­erd. Volgens de Spaanse krant El País kreeg Garzón in zijn cabine wel degelijk een alarmsigna­al dat hij te snel reed. Of hij de waarschuwi­ng niet wou of niet kon uitvoeren, moet het onderzoek uitwijzen. Wel zou hij volgens de krant El Mundo na de dramatisch­e feiten tegen de controleka­mer gestameld hebben: “Ik heb het verkloot, ik wil dood”. In het ziekenhuis liggen nog 83 gewonden, van wie ruim 20 kritiek zijn. Volgens Buitenland­se Zaken zaten er geen Belgen op de trein.

 ??  ??
 ?? Foto Reuters ?? Machinist Francisco José Garzón wordt ernstig gewond weggebrach­t na de ramp. Hij wil niet meewerken met de politie.
Foto Reuters Machinist Francisco José Garzón wordt ernstig gewond weggebrach­t na de ramp. Hij wil niet meewerken met de politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium