Het Belang van Limburg

“Valwinden kan je niet voorspelle­n”

- SD/MMD SD/MMD

HASSELT - Weerman Ruben Weytjens woont zelf in de getroffen buurt. Hij trok er meteen op uit om de schade te meten bij de buren. “Er werd gesproken over een windhoos, maar dat klopt niet. Het gaat om een valwind die enkele minuten heeft aangehoude­n.”

“Een valwind is letterlijk lucht die naar beneden valt, meestal aan het einde van een bui”, zegt Weytjens. “Bij een windhoos komt de wind uit meerdere richtingen en is de schade anders. Bij een valwind komt de kracht uit een richting. Je ziet het ook aan een maïsveld hier, dat is platgewaai­d in een richting.” De valwind in Neeroetere­n was wel erg krachtig, hoewel niet te vergelijke­n met die op Pukkelpop 2011. “Over een breedte van 300 meter is de schade hier zichtbaar, en plaatselij­k is die erg groot. Bij mij thuis gingen op het gazon een tent en een schommel waaien. Maar elders in de straat zijn ze veel erger getroffen.” HBvL-weerman Michel Nulens bevestigt dat de schade een goede indicator is om te kijken of het om een valwind gaat. “Bij een windhoos heb je een draaiende windbewegi­ng. g. Een Een valwind valwind is is eigenlijk een rukwind rukwind die die bij bij elke bui wel voorkomt, voorkomt, maar maar niet altijd even krachtig is.” Door het voorspelde onweer is het niet uitgeslote­n dat de wind voor nog meer schade zorgt dit weekend. “We kunnen enkel de voorwaarde­n voor valwinden of windhozen voorspelle­n”, stelt Weytjens. “Waar en wanneer ze toeslaan weten we niet. Plaatselij­k kan het de volgende dagen nog hevig onweren, dus een valwind is nooit volledig uit te sluiten.”

Heusden-Zolder

De valwind in Neeroetere­n is al het derde geval van windschade in Limburg deze week. Dinsdag werd Heusden-Zolder getroffen en maandagavo­nd kreeg een scoutskamp in Voeren af te rekenen met weggewaaid­e tenten. “Maar niet alle windschade is het werk van een windhoos”, stelt weerman Ruben Weytjens.

 ??  ?? Ruben Weytjens: “Bij een valwind komt de wind uit een richting, zoals je ziet in dit maïsveld in Neeroetere­n.”
Ruben Weytjens: “Bij een valwind komt de wind uit een richting, zoals je ziet in dit maïsveld in Neeroetere­n.”
 ?? Foto’s MMD ?? “Ons tuinhuis ligt in puin”, zegt Mia Baeten (links), terwijl De Tienderstr­aat in Voorshoven de schade opmeet.
Foto’s MMD “Ons tuinhuis ligt in puin”, zegt Mia Baeten (links), terwijl De Tienderstr­aat in Voorshoven de schade opmeet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium