Het Belang van Limburg

Hulp bij moord Opglabbeek vrij

RICKO D. (22) ZONDER VOORWAARDE­N VRIJGELATE­N IN MOORZAAK EDDY BROUNS

- Nancy VANDEBROEK

OPGLABBEEK/A - Ricko D. (22) is vrijdag vrijgelate­n in het onderzoek naar de moord op Eddy Brouns (49) uit Opglabbeek. Hij verliet de gevangenis nadat hij voor de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing (KI) in Antwerpen was verschenen die zijn vrijlating beval zonder er voorwaarde­n aan te koppelen.

Ricko D. werd op 11 juli ingerekend, samen met Joeri B. (21) uit Hulshout. Die laatste was het vriendje van Eddy Brouns. Een week eerder, op 4 juli, hadden de twee ruzie gekregen in de appartemen­tswoning van Brouns in Opglabbeek. Het dispuut ging over het roken van jointjes. De ruzie liep op een gegeven moment uit de hand: Joeri greep een pan, sloeg daarmee op het hoofd van de Opglabbeke­naar en wurgde hem met een kabel. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat hij na de moord geen hulp heeft gehad bij het verplaatse­n van het lichaam naar de koffer van Brouns’ wagen. Joeri vertrok dan met de wagen naar zijn kameraad Ricko in Lille en vertelde hem dan pas wat er gebeurd was. Vervolgens reden de twee naar het Minderhout­se gehucht Heerle waar ze het stoffelijk­e overschot verstopten in de bosrijke omgeving. De wagen van Brouns lieten ze pas enkele dagen achter op een parking in Rijkevorse­l.

Geen aanwijzing­en

Het lichaam van Eddy Brouns werd gevonden na de arrestatie van de twee op 11 juli. Joeri B. werd een dag later aangehoude­n voor moord. Ricko werd dezelfde dag voorgeleid voor het helpen bij het wegmaken van het stoffelijk­e overschot maar werd na verhoor vrijgelate­n. Dit gebeurde erg tegen de zin van het parket van Tongeren. Merkwaardi­g genoeg werd hij enkele uren na zijn vrijlating opnieuw ingerekend en belandde hij toch in de gevangenis, dit keer voor moord. “De motivering van het arrest van de KI ken ik nog niet”, aldus Stefan Deckers, de raadsman van Ricko, na afloop van de zitting. “Ofwel is de KI ook van oordeel dat het aanhouding­smandaat van mijn cliënt voor moord niet geldig is, ofwel heeft de KI mijn argumentat­ie gevolgd dat er in het onderzoeks­dossier geen enkel element zit dat erop wijst dat mijn cliënt op enige wijze betrokken was bij de uitvoering van de moord in Opglabbeek. Mijn cliënt is overigens in dat verband donderdag nog de hele dag verhoord: het staat onomstotel­ijk vast dat hij tijdens de moord gewoon thuis zat.”

 ?? Foto HBVL ?? Eddy Brouns (49) uit Opglabbeek werd op 11 juli gewurgd door zijn vriendje Joeri B. (21).
Foto HBVL Eddy Brouns (49) uit Opglabbeek werd op 11 juli gewurgd door zijn vriendje Joeri B. (21).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium