Het Belang van Limburg

“Psychologi­sche problemen bij jeugd nemen toe” Eric DONCKIER

-

HASSELT - “Er moet snel meer residentië­le opvang komen voor jongeren met psychologi­sche en psychiatri­sche problemen.Worden ze op tijd geholpen, kunnen ze later een normaal leven hebben.Anders dreigen er grote problemen voor hen en voor de maatschapp­ij, in de vorm van economisch­e verliezen.” Dat zegt Vlaams parlements­lid Vera Jans (CD&V), die hiermee een voorschot neemt op het in 2014 te onderhande­len Vlaams regeerakko­ord.

Wanneer een kind een fysiek probleem heeft, zoals een oorontstek­ing of een gebroken arm, dan is er een overaanbod aan gepaste zorg. Maar wanneer datzelfde kind een psychologi­sch of psychiatri­sch probleem heeft, vind je vaak geen gepaste zorg. Denk bijvoorbee­ld aan niet meer willen eten, paniekgevo­elens, agressief gedrag, middelenmi­sbruik en pogingen tot zelfdoding.

Toenemend probleem

Volgens Vera Jans, van opleiding zelf psychologe, is 14 jaar de kritische leeftijd waarop de eerste symptomen zich veelal voordoen en ontstaan driekwart van de aandoening­en voor de leeftijd van 24 jaar. Het aantal jongeren met dergelijke problemen neemt toe. Men neemt aan dat één kind op de vijf af te rekenen krijgt met psychische problemen. Bij de Centra voor Geestelijk­e Gezondheid­szorg is 24% van het cliënteel jonger dan 17 jaar. “Het is van groot belang dat jongeren meteen geholpen worden, anders riskeert men een levenslang­e behandelin­g. Met economisch verlies als gevolg. Psychische stoornisse­n staan met 34 procent op nummer één als oorzaak van invalidite­it. En een kwart van het langdurig ziekteverz­uim (langer dan 15 dagen) heeft een psychische oorzaak”, aldus Jans. Helaas is er een gemiddelde behandelin­gskloof van tien jaar, omdat men het probleem niet kan of wil herkennen. En omdat er te weinig zorgaanbod is. In Vlaanderen zijn er 549 K-bedden (bedden voor jonge mensen) waarvan 268 in algemene ziekenhuiz­en (0,9% van in totaal 30.709 bedden) en 281 in psychiatri­sche ziekenhuiz­en (2,6% van 10.785 bedden). In Limburg gaat het om 122 bedden: 20 in algemene ziekenhuiz­en (Jessa Hasselt) of 0,6 procent van het totale aanbod van 3.370 bedden. En 102 bedden in psychiatri­sche ziekenhuiz­en (27 bij het Kinder Psychiatri­sch Centrum Genk, 35 bij MC SintJozef Bilzen, 20 bij Sancta Maria Sint-Truiden, 20 bij PC Ziekeren Sint-Truiden) of 5,5 procent van het totale aanbod van 1.852 bedden. Inzake psychiatri­sche bedden voor kinderen is Limburg koploper in Vlaanderen.

Thuismilie­u

Voor Jans is het duidelijk dat het totale Vlaamse aanbod aan residentië­le zorg voor kinderen te klein is. Ze pleit voor een uitbreidin­g en hoopt dat deze vraag wordt meegenomen tijdens de Vlaamse regeringso­nderhandel­ingen na de verkiezing­en van mei 2014. Van nu tot dan zal er toch niks meer veranderen, weet ze. Staat deze vraag dan niet haaks op de intenties van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om patiënten met psychische en psychiatri­sche problemen maximaal in hun thuismilie­u te begeleiden? Nee, zegt Vera Jans. Ook kinderen met problemen moet men zoveel mogelijk thuis begeleiden. Maar voor hen zijn er in tegenstell­ing tot oudere patiënten wél te weinig bedden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium