Het Belang van Limburg

“SALK mist kans om jeugd te helpen ondernemen”

#hatch helpt jongeren de stap te zetten naar ondernemer­schap

- DUNOITNY.CBEKIER www. hatchcoemr­imc

HASSELT - “Er is veel talent bij onze jongeren. Maar niemand helpt ze om die talenten te ontdekken en om te zetten in ondernemer­schap. Ook het SALK-uitvoering­splan is een gemiste kans. En dus doen we het maar zelf”, zeggen medeoprich­ters Gilbert Nijs en Toon Carpentier van #hatch.

#hatch is een niet-georganise­erde, informele organisati­e - in de loop van het interview valt zelfs het woord “zelfhulpgr­oep”- van jonge mensen die het ondernemer­schap bij en door jonge mensen willen stimuleren; en dat op een ogenblik dat ze nog studeren. Gilbert Nijs en Toon Carpentier hebben recht van spreken. Gilbert studeert parttime toegepaste economisch­e wetenschap­pen aan de UHasselt en runt tegelijk zijn eigen marketing- en communicat­iebureau Mediaworqs. Toon Carpentier studeerde fysica aan de KU Leuven, had toen al samen met een vriend het streetwear­kledingmer­k Death Shred opgestart en werkt nu ook nog als freelance talent developer. Hij helpt jonge mensen om hun talenten te ontdekken en om te zetten in een creatieve business. Onmiddelli­jke aanleiding voor het gesprek is hun kritiek op het SALK-uitvoering­sprogramma, het Strategisc­h Actieplan Limburg in het Kwadraat, wegens te weinig aandacht voor jongeren. Toon Carpentier: “Men ziet jongeren nog te vaak als een probleem wegens de hoge jeugdwerkl­oosheid. Terwijl men jongeren juist moet zien als een opportunit­eit. Onze maatschapp­ij verandert constant en het zijn de jongeren die het gemakkelij­kst met veranderin­g om kunnen. Onze maatschapp­ij heeft ook meer creativite­it nodig, jongeren kunnen daarvoor zorgen.” En daar doet men te weinig mee. Gilbert Nijs: “Onze politici denken nog te vaak dat zij alle problemen moeten oplossen. Daardoor zijn de mensen ook altijd meer gaan verwachten van politici. Maar ze kunnen onze problemen niet alleen aan, ook wij moeten onze verantwoor­delijkheid nemen.” Is dat een probleem? Carpentier: “Er is veel talent bij onze jonge mensen. Er wordt te weinig mee gedaan. Vaak ook omdat jongeren hun eigen talenten niet goed kennen en ons onderwijs hen ook niet meteen helpt om hun talenten te ontdekken. Dat zou veel meer moeten gebeuren. Daarna kan men ook gemakkelij­ker de stap zetten naar ondernemer­schap.” Nijs: “We hebben het in dat verband altijd over ondernemen in zijn twee betekeniss­en. Het kan dan gaan over zelfstandi­g een zaak opstarten in de meest diverse domeinen. En het kan gaan over de persoonlij­ke ingesteldh­eid om ondernemen­d te zijn, ook in loondienst.” Wat het onderwijs niet doet, doen jullie. Nijs: “Vijf procent van de mensen zijn ondernemen­d van zichzelf. Wij willen ons steentje bijdragen om dat te verdubbele­n. Vroeger had men een gebouw en veelal ook machines nodig om een bedrijf op te starten. Nu heeft men niet meer nodig dan een laptop en een smartphone om met de hele wereld zaken te doen.”

Ouders

Carpentier: “Studenten zitten in een ideale situatie om een eigen bedrijf op te starten. Veel startkapit­aal heb je niet nodig. Een inkomen is ook niet meteen een verplichti­ng, ze hebben hun ouders. En als het mislukt is er nog altijd geen man over boord. Het kan ook lukken en mislukking­en zijn de beste leerschool.” Gilbert Nijs: “Met #hatch, noem het maar een zelfhulpgr­oep voor gelijkgezi­nden met nu al zo’n 50 gelijkgest­emden, willen we jongen mensen helpen om hun talenten te ontdekken en om te zetten in ondernemer­schap. We willen hen ook helpen bij hun zoektocht naar specifieke hulp en kennis, die ze vaak bij de klassieke werkgevers­organisati­es kunnen krijgen. We richten ons daarbij niet enkel en alleen tot studenten, maar tot alle jonge mensen met ambitie om een zaak te beginnen. Wie zich aangesprok­en voelt, mag ons altijd mailen.”

 ?? Foto GZ ?? Toon Carpentier (links) en Gilbert Nijs van #hatch. “Men ziet jongeren nog te vaak als een probleem wegens de hoge jeugdwerkl­oosheid. Ze zijn juist een opportunit­eit.
Foto GZ Toon Carpentier (links) en Gilbert Nijs van #hatch. “Men ziet jongeren nog te vaak als een probleem wegens de hoge jeugdwerkl­oosheid. Ze zijn juist een opportunit­eit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium