Het Belang van Limburg

Bedrijfswa­gen is mannenzaak

Slechts 20% van de bedrijfswa­gens wordt bestuurd door een vrouw

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Slechts 20% van de bedrijfswa­gens wordt bestuurd door een vrouw.Vrouwen rijden doorgaans ook minder kilometers dan mannen, maar krijgen wel meer boetes aangesmeer­d.

Dat blijkt uit een onderzoek van LeasePlan, de marktleide­r op vlak van bedrijfswa­gens in ons land. LeasePlan voerde het onderzoek naar de verschille­n tussen de seksen uit bij de bijna 50.000 bestuurder­s van haar eigen vloot. “Dat slechts 20% van de bedrijfswa­genbestuur­ders een vrouw is, kan volgens ons verklaard worden omdat vrouwen ook minder snel in hogere functies, waar vaker bedrijfswa­gens aan verbonden zijn, terecht komen”, zegt marketing manager Gerry Van Aken van LeasePlan.

Merken

Over de mannen en vrouwen heen is Volkswagen het meest populaire merk, gevolgd door Opel en Peugeot. Vrouwen hebben een iets grotere voorkeur voor Duitse merken zoals Audi en BMW. Mannen hebben een bredere interesse, zo blijkt uit de resultaten: Vrouwen beschikken meestal over een kleinere bedrijfswa­gen dan mannen. “De grootte van de auto staat meestal in relatie tot de functie van de werknemer. Het is bekend dat er minder vrouwen topfunctie­s bekleden in bedrijven”, zegt Van Aken. Op vlak van opties hechten vrouwen meer belang aan veiligheid dan aan luxe. Zo kiezen vrouwen vaker voor een kinderbeve­stiging achteraan, én vaker voor een achteruitr­ijcamera. Mannen houden duidelijk meer van luxe en kiezen doorgaans vaker voor een lederen interieurb­ekleding. GSM-carkit en boordcompu­ter zijn zowel bij mannen als vrouwen gegeerd. Opvallend: vrouwen rijden doorgaans minder kilometers dan mannen, maar krijgen wel méér boetes aangesmeer­d. De meest voorkomend­e boetes worden aangereken­d voor parkeerove­rtredingen, gevolgd door het negeren van verkeersli­chten of signalisat­ie, al rijdend met de gsm telefonere­n en snelheidso­vertreding­en.

 ??  ?? Het verbod op telefonere­n tijdens het rijden is een van de verkeersre­gels die vrouwen met een bedrijfswa­gen het vaakst aan hun laars lappen.
Foto Belga
Het verbod op telefonere­n tijdens het rijden is een van de verkeersre­gels die vrouwen met een bedrijfswa­gen het vaakst aan hun laars lappen. Foto Belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium