Het Belang van Limburg

Honderddui­zenden op straat in Caïro

- LS/AP

CAÏRO - Tienduizen­den Egyptenare­n trokken vrijdagnam­iddag in Caïro en andere steden de straat op om te manifester­en voor of tegen de door het leger afgezette president Mohammed Morsi en zijn Moslimbroe­derschap.

Legerleide­r Abdel-Fattah al-Sisi had woensdag de Egyptenare­n opgeroepen om vrijdag massaal op straat te komen “om het leger een mandaat te geven om op te treden tegen geweld en terrorisme”. Maar de Moslimbroe­derschap, de beweging waar de afgezette president toe behoort, riep haar aanhang op om eveneens te gaan manifester­en op vrijdag. Het zag er vrijdag dan ook naar uit dat het erom gaat wie het meeste volk op straat kan brengen.

Zeven marsen

De aanhang van de Moslimbroe­ders verzamelde in de buitenwijk Nasr-City van Caïro. De tegenstand­ers van Morsi die het leger steunen trokken zoals gewoonlijk naar het Tahrirplei­n, maar ook naar het presidenti­eel paleis. Bij die tegenstand­ers is vooral Tamarod belangrijk, de beweging die de 22 miljoen handtekeni­ngen verzamelde tegen Morsi. Tamarod organiseer­de vrijdag niet minder dan zeven marsen door Caïro. Vrijdag in de namiddag vielen in Caïro een tiental gewonden toen twee betogersgr­oepen elkaar met stenen bekogelden. In Alexandrië, de tweede stad van Egypte, waren er toen al twee doden gevallen. Vooralsnog leek het erop dat de organisato­ren aan beide kanten probeerden de manifestat­ies vreedzaam te houden, maar de vrees was vrijdagavo­nd groot dat het geweld na zonsonderg­ang zou uitbarsten.

Samenzweri­ng

Ondertusse­n werd de afgezette president Mohammed Morsi vrijdag door een onderzoeks­rechter formeel aangehoude­n wegens samenzweri­ng met de Palestijns­e organisati­e Hamas. Die zou de hand gehad hebben in de ontsnappin­g van een aantal kopstukken van de Moslimbroe­derschap onder wie Morsi in 2011 uit een Egyptische gevangenis. Een woordvoerd­er van de Moslimbroe­ders noemde de beschuldig­ing vrijdag “belachelij­k”. De arrestatie geeft een wettelijke basis aan de detentie van Morsi, die sinds hij werd afgezet wordt vastgehoud­en op een onbekende plaats.

Burgeroorl­og

Generaal al-Sisi en het leger hebben de Moslimbroe­ders tot zaterdag de tijd gegeven om zich hun verzet tegen de afzetting van Morsi te staken en zich nog aan te sluiten bij het stappenpla­n naar nationale verzoening, dat moet uitmonden in nieuwe parlements- en presidents­verkiezing­en begin volgend jaar. Het ziet ernaar uit dat wanneer dat niet gebeurt het leger van plan is het verzet van de Moslimbroe­ders met geweld te breken. Velen vrezen dat Egypte in dat geval zou kunnen wegzinken in een burgeroorl­og.

 ??  ?? De tegenstand­ers van president Morsi trekken naar het Tahrirplei­n. Het leger waakt.
Foto EPA
De tegenstand­ers van president Morsi trekken naar het Tahrirplei­n. Het leger waakt. Foto EPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium