Het Belang van Limburg

Kankeronde­rzoek ‘misbruikt’ om taxus in te zamelen

Winstgeven­d snoeiafval wordt vaak gratis opgehaald

- Johnny GEURTS Caroline VANDENREYT

HASSELT - In de containerp­arken kan u nog tot 31 augustus gratis taxusafval binnenbren­gen om kankermedi­cijn van te maken. Per kubieke meter krijgt Limburg. net ook nog 50 euro voor kankeronde­rzoek of hulp aan kankerpati­ënten. Maar omdat de farmaceuti­sche industrie flink betaalt voor dat taxussnoei­sel komen groenbedri­jven en particulie­ren steeds meer ‘gratis’ uw afval ophalen of zelfs kosteloos uw hele haag scheren.

Zelf wil u er ongetwijfe­ld zo makkelijk en goedkoop mogelijk van af, maar uw taxussnoei­sel is ‘big business’. In 2006 startte boomkweker Bart Van Hulle uit Maldegem met de actie ‘Vergroot de Hoop’: via de containerp­arken werd vers taxusafval ingezameld, Van Hulle ging dat gratis oppikken en verkocht het dan verder aan een farmaceuti­sch bedrijf (zie kader). Per kubieke meter krijgen de afvalinter­communales en gemeenten 50 euro voor kankeronde­rzoek of vereniging­en voor kankerpati­ënten. En dat kan al aardige bedragen opleveren: zo zamelde intercommu­nale Limburg.net afgelopen jaar 1.382 kubieke meter zuiver taxussnoei­sel in via alle Limburgse containerp­arken. “Goed voor 60.000 euro, dat we geschonken hebben aan zes Limburgse vereniging­en die werken rond kankerbest­rijding of ondersteun­ing van patiënten”, zegt Eddy Janssen van Limburg.net. In heel Vlaanderen ging het zelfs om een recordopbr­engst van 320.000 euro.

Vergunning

“Ik heb een speciale vergunning van de Openbare Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM) om dat snoeisel te mogen ophalen in de containerp­arken. Maar intussen zijn er ook anderen die een ‘commerciël­e activiteit’ in het afval zien en langs eigen wegen het snoeisel gaan ophalen”, zegt Bart Van Hulle, die niet kan lachen met de kapers op ‘zijn kust’. “Heel vervelend. We gaan ons beraden over maatregele­n, we gaan de taxus niet zomaar voor onze voeten laten wegmaaien.”

ZOMAAR SNOEIAFVAL KOMEN OPHALEN IN EEN BESTELWAGE­N MAG NIET: JE MOET EEN VERGUNNING HEBBEN ALS ERKENDE OPHALER EN TOESTEMMIN­G VAN DE GEMEENTE

Eddy Janssen, Limburg.net

Zo zouden er in Limburg onder meer een Duitse opkoper en een boomkweker uit Nederlands­Limburg actief zijn om bij mensen thuis snoeisel op te halen. Ook op internet duiken steeds meer ‘gratissnoe­iers’ op die hele hagen kosteloos scheren. Wettelijk is daar niets mis mee. Iemand die tuinen onderhoudt, mag het afval ook probleemlo­os meenemen als de eigenaar daar niets tegen heeft. Al dat snoeisel vindt uiteraard ook zijn (betaalde) weg naar de farmaceuti­sche industrie. Sommige bedrijven schenken, naar eigen zeggen, wel zelf een som aan kankeronde­rzoek of laten een overschrij­vingsformu­lier achter bij de klant. In Bilzen is er dan weer een dame op pad die aanbiedt om - in de hele provincie - gratis uw taxus te komen oppikken in haar bestelwa- gen. “Onze actie is goedbedoel­d. Iemand heeft me ooit aangesprok­en omdat ik veel op de baan ben. Niet iedereen raakt tot in de containerp­arken en op zaterdag kan je er vaak niet terecht terwijl het afval wel vers moet zijn. Ik krijg alleen een kilometerv­ergoeding.”

Toestemmin­g

“Sinds een tijdje horen we inderdaad dat bedrijven gratis bij mensen komen snoeien. Daar kan je in principe niets tegen doen. Maar zomaar snoeiafval komen ophalen in een bestelwage­n mag niet: je moet een vergunning hebben als erkende ophaler en toestemmin­g van de gemeente”, verduideli­jkt Eddy Janssen (Limburg.net). “Het moet toch behoorlijk lucratief zijn, als je bereid bent heel Limburg rond te rijden. Onze inzameling op de containerp­arken begint stilaan goed op gang te komen, een beetje later dan vorig jaar door het slechte weer.”

 ?? Foto Tony VAN GALEN ?? Op het containerp­ark in Genk wordt taxussnoei­sel ingezameld voor kankermedi­cijn.
Foto Tony VAN GALEN Op het containerp­ark in Genk wordt taxussnoei­sel ingezameld voor kankermedi­cijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium