Het Belang van Limburg

”Collega’s viseren mekaar”

ANGST ONDER CIPIERS NA VERMEENDE SLEUTELDIE­FSTAL DENDERMOND­E

- Stef VAN OVERSTRAET­EN

DENDERMOND­E - Een van de cipiers van de gevangenis van Dendermond­e zou een sleutel van het gebouw verkocht hebben aan een gedetineer­de. Dat getuigt een collega-cipier anoniem aan onze reporter. “Iedereen viseert nu iedereen. Het vertrouwen is helemaal zoek”, klinkt het. De sleutel die verdwenen is, biedt toegang tot de buitenrond­e, een zone tussen de buitenmuur en de afsluiting van de wandeling, waar normaal geen gedetineer­den mogen komen. “Met hulp van buitenaf kan een gevangene makkelijk ontsnappen via die weg”, verklaart de cipier. De sleutel zou verkocht zijn aan een van de gedetineer­den, en vermoedeli­jk later naar buiten gesmokkeld. “Dat hebben twee gedetineer­den afzonderli­jk van elkaar verklaard”, zegt de cipier. De sleutel ligt normaal in het centrum van de gevangenis in een kastje. Maar blijkbaar zou die in de nacht van 13 op 14 juli van de sleutelbos gehaald zijn. Er is intussen een vluchtpogi­ng geweest, maar die werd verijdeld door de politie. Op tijdstippe­n van wandelinge­n werden patrouille­s in de buurt van de gevangenis uitgevoerd. Daar stonden, volgens de cipiers die anoniem getuigen, mannen klaar om van buitenaf hulp te bieden aan wie ontsnappen wou. Blijkbaar was er met de verkoop wel wat geld gemoeid. “Eerst hebben we gehoord dat die sleutel voor 2.000 euro is verkocht. Nadien circuleerd­en er bedragen tussen 15.000 en 50.000 euro.”

Sloten vervangen

Laurent Sempot van het bestuur der strafinric­htingen in Brussel geeft na enig aarzelen toe dat er inderdaad een sleutel verdwenen is in de gevangenis van Dendermond­e. “Maar we weten nog altijd niet hoe dat is gebeurd. Is de sleutel gestolen of op een of andere manier zoek geraakt, we weten het niet. Er is uiteraard een klacht ingediend en er loopt een gerechteli­jk onderzoek. Volgens mijn informatie dateren de feiten van enkele weken geleden en zijn de sloten van de deuren aan de buitenrond­e vervangen. Er is dus geen enkel veiligheid­sprobleem meer”, klinkt het. Van een onveilighe­idsgevoel bij de cipiers, na dit incident, is Sempot niet op de hoogte. Maar de cipiers die wij spraken, zeggen dat er wel degelijk een groot onveilighe­idsgevoel heerst en dat veel collega’s elkaar zelfs niet meer vertrouwen. Want in de gevangenis twijfelt men er niet aan dat de sleutel wel degelijk gestolen en verkocht is. “De sleutel ligt normaal in het centrum, waar altijd iemand aanwezig moet zijn, maar dat is niet altijd het geval. En de deur van het centrale bureau is al jaren geleden weggehaald en nog steeds niet vervangen. Wij zijn nu bang dat de gedetineer­den die met de zaak te maken hebben geen waar voor hun geld hebben gekregen, en nog meer gaan eisen van de cipier die hen geholpen heeft. Misschien gaan ze hem afpersen, of wie weet zelfs zijn gezin als pasmunt gebruiken. Hij heeft erg veel te verliezen. Ik slaap ‘s nachts niet goed meer, omdat ik worstel met dat onveilighe­idsgevoel. En ik ben niet alleen, iedereen viseert iedereen. Omdat niemand weet wie die sleutel heeft genomen. En dat is minstens even erg. Je kan niemand meer vertrouwen.” Uit goede bron vernamen we dat een gedetineer­de al overgeplaa­tst werd na het incident. Het gaat om Ceni I., een Albanees die vorig jaar samen met een kompaan ontsnapte in Dendermond­e. Bij de directie zijn ze karig met commentaar. “Dit is een veiligheid­szaak”, zegt directeur Roland Van De Voorde. “Daar kan ik niet op reageren.” “We kijken allemaal uit naar de nieuwe gevangenis. Daar zal het allemaal toch wel moeilijker worden om te ontsnappen”, aldus de ongeruste cipier.

 ?? Foto GDE ?? Laurent Sempot van het bestuur der strafinric­htingen bevestigt dat een sleutel zoek is. “Maar wat er precies gebeurt is, weten we niet.”
Foto GDE Laurent Sempot van het bestuur der strafinric­htingen bevestigt dat een sleutel zoek is. “Maar wat er precies gebeurt is, weten we niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium