Het Belang van Limburg

Eerste match, eerste discussie over de ref

Club wint ondanks onterecht rood voor Simons

- GERT GYSEN

Club Brugge heeft zijn start niet gemist. Dankzij twee prachtige doelpunten van Wang Shangyuan en Jonathan Blondel won blauwzwart met 2-0 tegen Charleroi. De zege nam de druk van de ketel bij blauw-zwart, maar de onterechte rode kaart voor Timmy Simons kreeg minstens even veel aandacht.

Club speelde gisterenav­ond niet het voetbal van een kampioen in spe, maar won al bij al verdiend van Charleroi. Tegen een vrij goed voetballen­d Charleroi had blauw-zwart het vooral voor rust knap lastig. Na de pauze liep het - met tien tegen tien - beter en forceerden Wang en Blondel de winst. Toch was het grote item na afloop de rode kaart voor Timmy Simons. De scheidsrec­hters kregen deze week nog opslag, maar dat weerhield Jonathan Lardot er niet van om voor de eerste discutabel­e fase van deze competitie te zorgen.

Het seizoen was nog geen 25 minuten ver. Op een voorzetsch­ot van Verstraete na was er nog niets gebeurd. We zaten stiekem zelfs nog een beetje te genieten van het avondzonne­tje op de tribune van Jan Breydel toen de eerste tumultueuz­e fase van deze voetbaljaa­rgang heel Jan Breydel wakkerschu­dde. Timmy Simons werd door scheidsrec­hter Jonathan Lardot onterecht met rood van het veld gestuurd. De aanvoerder van Club ging per ongeluk op de voet van Ederson Tormena staan. De Braziliaan van Charleroi kreeg de overtredin­g mee, wat de logica zelve was. Tot plots Lardot een rode kaart uit zijn borstzak tevoorschi­jn toverde. Een mokerslag voor Club, waar eerst het ongeloof en niet veel later de woede enorme proporties aannam. Clement was uitzinnig, Garrido stond met de handen in het haar en Simons zelf wist niet goed wat hem overkwam. Niet veel later opnieuw commotie toen Vervoort zijn voet in de rug van Verstraete plantte. Deze keer claimde Club een rode kaart, maar Lardot gaf niet toe.

TIEN TEGEN TIEN

Na de uitsluitin­g van Simons werd het al slordige spel van Club er niet beter op. Veel voetbal kregen we niet meer te zien, ook niet van Charleroi. Het enige opmerkelij­ke feit voor rust was een nieuwe rode kaart. Deze keer voor Charleroi en deze keer wel terecht. Marcq, die eigenlijk best goed stond te voetballen, pakte vlak voor rust een domme tweede gele kaart na een trekfout op Lestienne aan de middenlijn. Ook zijn eerste geel voor een fout op Refaelov was terecht.

Twee tot tien gereduceer­de ploegen brachten na de pauze niet meteen verbeterin­g. Het was een kwartier wachten op de eerste kans. De bots in een afstandssc­hot van Blondel verraste bijna Mandanda.

Deinvalbeu­rtvanTomDe­Sutterop het uur bracht beterschap bij Club. De spits zette zich goed door en bracht de bal tot bij Blondel. Diens schot werd afgeblokt in hoekschop, maar uit die corner scoorde debutant Wang Shangyuan de 1-0 met een prachtig schot van op dertig meter. De Chinees kreeg pas in laatste instantie een basisplaat­s nahetafhak­envanVazqu­ez,maarbedank­te Garrido voor het vertrouwen met een doelpunt. Een voorsprong waar Club hard voor moest vechten, want tot op dat moment was het spel ondermaats. Het doelpunt zorgde voor een nieuw elan bij blauw-zwart. Opnieuwsta­kTomDeSutt­erzijnneus aan het venster, maar Mandanda had een goede reflex in huis op zijn kopbal. Club speelde de wedstrijd rustig uit, al hield heel Jan Breydel tien minuten voor tijd even de adem in. Thiaré kapte met één beweging zowel De Bock als doelman Ryan uit, maar de invaller trapte voor een leeg doel onbegrijpe­lijk naast de bal. Een misser die niet zou misstaan op een dvd met voetbalblo­opers. In blessureti­jd verdubbeld­e Blondel de Brugse voorsprong met ook al een prachtig afstandssc­hot.

 ?? FOTO’S BELGA/PHN ?? Timmy Simons moest met rood naar de kant na een overtredin­g op Ederson. Het was het gesprekson­derwerp na dematch.
FOTO’S BELGA/PHN Timmy Simons moest met rood naar de kant na een overtredin­g op Ederson. Het was het gesprekson­derwerp na dematch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium