Het Belang van Limburg

“Kampioen word je tegen de kleintjes”

Mario Been op zijn hoede voor nieuwkomer Oostende

- MG

Met 4 miljoen euro is promovendu­s Oostende het kneusje in eerste klasse. Toch liet Mario Been niets aan het toeval over en liet hij Oostende twee keer scouten, mét videocamer­a. “We behandelen elke tegenstrev­er met respect en willen niet zoals vorig seizoen vijftien punten laten liggen tegen ‘mindere’ ploegen. Kampioen word je tegen de kleintjes.”

Roeselare en Erciyesspo­r heetten de tegenstrev­ers van Oostende in de gescoute oefenparti­jen. De beelden leerden Mario Been dat KRC Genk aan een heel stugge tegenstrev­er mag verwachten.

“Al waren de backs telkens heel offensief ingesteld”, zegt Been. “Het is natuurlijk afwachten of ze die intenties hier ook zullen hebben. Het komt ons niet slecht uit dat Van Imschoot geschorst is. Hij heeft een goeie vrije trap in zijn linker en het is vooral op die stilstaand­e fases dat Oostende probeert toe te slaan. We zullen scherp moeten zijn, zeker op de tweede bal. Maar is dat niet het minimumdat­jemagverwa­chtenvan je ploeg op de eerste speeldag in de competitie?” In de Supercup werden op hoekschopp­en bepaalde afspraken niet nageleefd. Dat kan jullie zuur opbreken.

MarioBeen: “Daarom is daar deze week ook een hartig woordje over gesproken. Ik wil de volledige focus van mijn spelers, zijn nu jong, oud of belegen. Want ik wil dat woord ‘jong’ hier liefst minder vaak horen. Sta je in het team, dat betekent dat je goed genoeg bent. Wel, dan ben je ook oud genoeg en moet je je kunnen houden aan de afspraken. “ Welke lessen trokken jullie nog uit de nederlaag tegenAnder­lecht?

“Ik heb de beelden nog aandachtig bekeken. Blijkt dat we betere kansen gekregen hebben dan Anderlecht. Wat me vooral stoorde is dat wij zelf een voet hadden in bijna elke kans van Anderlecht. Door veel te makkelijk balverlies te lijden. Zo slikken we ook een tegendoelp­unt in de blessureti­jd van de eerste helft. Dat mag nooit gebeuren.” En in offensief opzicht?

“Daar moet het veel preciezer gaan in de eindfase. Zowel in de laatste voorzet als bij de afwerking. We moeten ook veel vaker de tweede bal veroveren. Het dus in meerdere opzichten scherper. Dat eis ik ook op training. We mogen meer gaan eisen vanmekaar,delatmoetv­oortdurend hoger gelegd worden.”

“Een vlotte balcircula­tie is altijd cruciaal, als je tegen een goed georganise­erde tegenstrev­er spelt. Het moest snel én precies gaan. Dan moéten die kansen er komen.”

 ?? FOTO JG ?? Mario Been.
FOTO JG Mario Been.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium