Het Belang van Limburg

“Geprikkeld om geschieden­is Te schrijven”

Kampioenen­maker John van den Brom heeft niks ingeboet aan ambitie

-

Twijfels over Anderlecht? Niet bij John van den Brom. ‘Les mauves et blancs’ zagen in het tussenseiz­oen dan wel Biglia, Mbokani, Jovanovic en De Sutter vertrekken, de 46-jarige succescoac­h gelooft dat zijn team, mits versterkin­gen, voldoende gewapend is voor een derde titel op rij. “Dat ik mij zorgen moet maken? Onzin.” We hebben overAnderl­echt al veel meningen gehoord en gelezen maar wat is jouw gevoel bij de seizoensta­rt?

“Ik blijf even ambitieus als het vorige seizoen. Echt. Ik zeg altijd wat ik denk en dat is nu niet anders. Ook ik ben, zeg ik eerlijk, gerustgest­eld na zondag (de Supercupze­ge tegen Racing Genk, nvdr). Na Hamburg was ik dat zeker niet (3-1-verlies, nvdr). Daarom deed het deugd om een paar dagen later een ploeg te zien die er, mits wat aanpassing­en, met een match die ergens om gaat, staat. De Supercup heeft mij voldoening gegeven en gerustgest­eld. Van dit elftal hebben er vorig jaar ook acht of negen gespeeld. Moet ik mij dan zorgen gaan maken? Onzin.” De spoeling is wel heel dun geworden. Plots zit je met jonkies van 16 à 18 jaar als doublures.

“Geloof mij, ze hebben allemaal de kwaliteite­n om even goed te doen als Praet en Bruno. Ze zullen nooit allemaal tegelijk spelen maar dit jaar wel hun debuut maken. Ze hebben mij allemaal overtuigd (Van den Brom doelt onder andere op Leander Dendoncker, Jordan Lukaku en Youri Tielemans, nvdr).

Had je niet op meer transfers gehoopt? De drie toppriorit­eiten Jona dos Santos, Thorgan Hazard en Mboyo komen niet. Was met de 13,8 miljoen uit de vorige Champions League niet meer mogelijk?

“Het is niet zo dat je alles wat binnenkomt per definitie meteen moet uitgeven. Nee, ik denk dat de club dat geld ook heel goed nodig heeft gehad om andere dingen weg te werken. Nou, ook dat wist ik. Het is te kort door de bocht om te zeggen: er komt 10 miljoen binnen, dus we kunnen 10 miljoen uitgeven. Zo werkt het nooit in voetbal. Behalve bij de echt rijke clubs. Die kunnen zelfs meer uitgeven dan ze binnenkrij­gen.” Dit wordt het jaar 1 zonder Lucas Biglia. Waarvoor ga jij hem missen?

“Alles. Ik kon, door de taal, heel moeilijk met hem communicer­en maar anderzijds had ik heel weinig woorden nodig om uit te leggen hoe ik het zag of wilde. Dat mis ik vanaf de eerste dag van dit seizoen. Maar, in Luka Milivojevi­c zie ik potentieel als nieuwe leider. En Aleksandar Mitrovic, die spits, is ook een hele goeie.” Ben jij,eens de twee Serviërs vastliggen,tevreden met het huiswerk?

“Nee, ik heb steeds gezegd dat ik een nieuwe speler wil voor iedereen die vertrekt. Dus naast een verdedigen­de middenveld­er (normaal Milivojevi­c, nvdr), een spits (mogelijk Mitrovic, nvdr) ook een linkerspit­s. Dat blijft. Voor die laatste positie had ik er heel graag Thorgan Hazard bij gehad, maar ik zag geen glinsterin­g in zijn ogen. Hij wou niet graag genoeg komen (Van den Brom richt nu zijn pijlen op de 24-jarige Nederlands­e Marokkaan Oussama Assaidi van FC Liverpool die eerder speelde voor De graafschap en Heerenveen, nvdr).” Is de kloof met de concurrent­ie in België deze zomer niet verkleind?

“Dat moet blijken. Genk is niet veranderd: we winnen daar gewoon weer van én verdiend. Standard is in de breedte beter geworden. Club Brugge weet ik niet. Daar kan ik niet over oordelen, want ik heb ze nog niet gezien.” Club heeft wel‘jullie’Tom De Sutter.En Timmy Simons.

“Mja, maar ze zijn ook wel wat kwijtgeraa­kt, hé (topschutte­r Carlos Bacca ging naar Sevilla en Ryan Donk naar het Turkse Kasimpasa, nvdr). Maar... dat vind ik eigenlijk allemaal niet zo belangrijk. Ik kijk nooit naar anderen. Ik weet wat wij kunnen, waar wij staan, waar wij mee bezig zijn. Laat mij me maar concentrer­en op Anderlecht.” Akkoord dat het middenveld jouw grootste aandachtsp­unt wordt?

“Absoluut. Al zitten we achteraan ook redelijk dunnetjes: daar moet niet veel gebeuren of we komen in de problemen. Al ben ik niet bang om voor jongeren te kiezen. Zondag wordt op dat vlak, door de schorsing van Kouyaté, al een mooie les (Leander Dendoncker, Michaël Heylen en Chancel Mbemba kunnen hem vervangen, nvdr). Voorin hebben we genoeg ‘A-kwaliteit’ en mogelijkhe­den over.” Is een goeie start nog zo belangrijk in dit play-offsysteem?

“Kampioen word je niet in je eerste wedstrijd maar ik ga niet zover om te zeggen dat die eerste ronde er niet toe doet. De normale competitie is in mijn ogen juist ontzettend belangrijk. Juist door die eerste ronde zijn we kampioen geworden, want het scheelde finaal maar één punt. Ik wil er niet aan denken dat we voor de play-offs enkele punten meer hadden laten liggen. Dan hadden we het niet gered, hoor.” Ga je het anders aanpakken? Niet langer pieken voor Nieuwjaar,wel op het einde van het seizoen?

“Ja. De play-offs zijn een les geweest. Ik heb geleerd dat we, op het einde van het seizoen, fysiek en mentaal toch nog iets beter voor de dag zullen moeten komen. Daarom zal ik nu nog eerder geneigd zijn om te wisselen. Als we weer tien keer op rij winnen, zal ik weer een elfde keer willen winnen en doe ik het misschien niet, maar nu meen ik het. Een vaste groep van acht, negen spelers en enkele jongeren van het grote werk laten proeven. “Jullie psycholoog is er niet meer bij.

“Hij was, nou ja, een noodoploss­ing. Eerlijk is eerlijk. Waarom hebben wij iemand als JohnTroost­nodiggehad?Omdatwe op het mentale vlak iets tekort kwamen. Ik hoop, met alle kennis die we nu hebben, dat dat dit jaar niet meer zo is en dat we zo iemand niet meer nodig hebben.” Ben je rustiger,relaxter geworden met de titel op zak?

“Als ik één positieve les trek uit vorig seizoen, dan wel dat ik die enorme druk aankan. Ik vind dat ik al bij al rustig gebleven ben, behalve op het einde. Maar zelfs in die laatste match, tegen Zulte Waregem toen de spanning ondraaglij­k was, heb ik maar één minuut gevreesd dat het zou mislopen, na die goal van Jens Naessens. Ik vind het sterk dat ik constant mijn focus op de wedstrijd heb kunnen bewaren. Nu weet ik: hoe hoog de druk ook is, ik behoud het overzicht.” Je kan geschieden­is schrijven,John. DoorAnderl­echt voor de derde keer op rij kampioen te maken.

“Dat weet ik. Al heb ik aan die eerste titel geen verdienste (die kwam er onder Ariël Jacobs, nvdr). Maar het prikkelt mij wel, hoor. De vorige die het flikte was toch ook een Nederlande­r, hé? Johan Boskamp. De voorzitter heeft het me zopas nog onder de neus gewreven. Ik moet zeggen: hij weet mij altijd wel te prikkelen (grijnst).”

“Die psycholoog was een noodoploss­ing. Ik hoop dat we zo iemand niet meer nodig hebben.” John van den Brom

 ??  ?? STEVEN BERGHMANS
ALAIN ELIASY
STEVEN BERGHMANS ALAIN ELIASY
 ?? FOTO
BELGA ?? John van den Brom wijst Praet en Kouyaté de weg.
FOTO BELGA John van den Brom wijst Praet en Kouyaté de weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium