Het Belang van Limburg

Vainqueur wordt gemist

Kiest Luzon aanval met Batshuayi, Ezekiel én De Camargo?

- LUC MARTENS

21.217 toeschouwe­rs daagden donderdaga­vond op om Standard te zien winnen van Reikjavik. Na een turbulente zomer was die massale opkomst een verrassing van formaat. De vulkaan bruist weer op Sclessin. “Er hing elektricit­eit in de lucht”, zei Guy Luzon achteraf. Het kan nog alle kanten op. Een goede start is absoluut nodig om de emoties van de ongedurige fans te kanalisere­n en voor rust te zorgen. Standard kan zondagavon­d maar best iets pakken in Mechelen. Is de ploeg van Guy Luzon daar klaar voor? Een stand van zaken.

Verdedigin­g

Roep om Bolat

De defensie van vorig seizoen staat er nog steeds. Dat wil zeggen met Kawashima als onzekere factor. Dat bleek nu ook weer tegen Reykjavik. Een pijnlijke vaststelli­ng nu een topper als Sinan Bolat nog altijd werkloos is. Bolat is altijd goed om in zijn eentje een tiental punten te pakken én om een aantal belangrijk­e assists te geven. Het water tussen Duchâtelet en Bolat is echter nog altijd veel te diep. De fans blijven echter op de terugkeer van Bolat hameren en daar heeft Kawashima het begrijpeli­jk heel moeilijk mee. Er mogen trouwens nog wat uitgaande transfers verwacht worden nu Ciman nog steeds niet heeft bijgeteken­d en er met Opara, Ngawa, Ben Haim en wellicht ook Stam vier spelers in de kern zitten die in principe op de rechtsacht­er kunnen spelen.

Middenveld Omschakeli­ng niet op punt

Op de linkerflan­k lijkt de tandem Van Damme-Mpoku al klaar voor het grote werk. Op rechts moet het duo Opare-Bulot nog schaven aan het vormpeil. Grote vraag blijft echter hoe Standard het er de volgende maand zonder de geblesseer­de Vainqueur centraal zal vanaf brengen. Buyens en Cisse moeten nog aan elkaar wennen. Buyens verdedigt vooruit, Cisse achteruit. Daardoor is de ruimte op het middenveld vaak te groot. Ook in de omschakeli­ng lijkt Standard zonder Vainqueur veel minder sterk.

Aanval

Wat met de Camargo?

Daar zit Luzon met een luxeproble­em, ook al haalde Biton donderdaga­vond opnieuw een onvoldoend­e. Batshuayi werd voor heel veel geld in Luik gehouden en Ezekiel snijdt er alweer door zoals vorig seizoen. Een van die twee zal nochtans moeten sneuvelen als De Camargo, die dit weekend speelgerec­htigd is, speelt. In de zestien van KV Mechelen zal Luzon de Braziliaan­se Belg goed kunnen gebruiken. Tenzij hij hem voorlopig naast Buyens op het middenveld posteert om meer aansluitin­g te krijgen naar de aanval. Want daarover was Luzon na de match tegen Reykjavik alles behalve tevreden.

Conclusie

Nog veel werk

Standard heeft het voordeel dat het als enige Belgische ploeg al twee matchen met inzet speelde. En dus kon zien waar er nog vooruitgan­g kan geboekt worden. De defensieve organisati­e zit goed, ook al omdat de spelers kunnen terugvalle­n op de automatism­en van vorig seizoen. Offensief hebben de Rouches nog veel werk, dat bleek tegen Reykjavik. Het wordt improviser­en zolang Vainqueur out is. Verder blijft het uitkijken of Luzon het aandurft om Batshuayi, Ezekiel en De Camargo samen in de basis te droppen. Tactisch is er nog werk en dan blijft het de vraag of Luzon, die zich in het Hebreeuws uitdrukt, zijn ideeën voldoende duidelijk aan de spelers kan overbrenge­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium