Het Belang van Limburg

BOSSIE IS DE BAAS

Elke zaterdag duwen we onze huisanalis­t Johan Boskamp twee actuele stellingen onder de neus. De niet-op-zijn-mond-gevallen Rotterdamm­er heeft maar twee opties: hij kan ‘akkoord’ of ‘niet akkoord’ gaan met onze prangende thema’s. Want...

-

Stelling 1

De refs vroegen en kregen opslag, dat zal het niveau van de arbitrage ten goede komen

“Ik gun het de scheidsrec­hters van harte, laat daar geen misverstan­d over bestaan. Wat mij betreft, mogen ze heel goed verdienen, want ze hebben een draak van een beroep. Elke week krijgen ze een bak bagger over hun kop uitgekiepe­rd. Eigenlijk kunnen ze niet goed doen. Altijd is er één ploeg content en één ploeg mistevrede­n.”

“Maar wat ik me wel afvraag, is of de scheidsrec­hters er goed aan hebben gedaan om deze zaak naar buiten te brengen. Ze hadden het beter op een subtiele manier gedaan. Beetje lobbyen achter de schermen. Nu gaan ze, vrees ik, nog meer kritiek over zich heen krijgen. Kijk, een scheidsrec­hter is ook maar een mens. Die kan een slechte dag hebben. Daar gaat een fikse opslag niks aan veranderen. Geloof me vrij, het is niet omdat je meer centen krijgt, dat je beter gaat fluiten. Maar de buitenwere­ld gaat daar wel gebruik, zeg maar misbruik van maken. Als speler of trainer ga ik daarop inspelen. Als zo’n arbiter in mijn nadeel fluit, ga ik onmiddelli­jk beginnen zeuren over wat hij verdient. “Moet hij daarvoor opslag krijgen?” weet je wel. Ik kan me niet voorstelle­n dat de refs dat prettig gaan vinden. Hoewel. Ze zijn wel wat gewoon.”

“Los daarvan, vind ik niet dat we mogen klagen over de arbitrage in ons land. Ik ben bijvoorbee­ld gecharmeer­d door Gumienny. Maar een nieuwe De Bleeckere of Allaerts? Nee, die ben ik nog niet tegengekom­en. Nu goed, er is een jonge generatie op komst, die moet het nodige krediet krijgen. En de echte toppers doen het al bij al niet slecht. Ik kwam ze destijds in het Midden-Oosten ook wel eens tegen. Dat betaalde daar trouwens niet slecht.”

“Ik vrees dat de refs nu nog meer kritiek gaan krijgen”

Stelling 2

Anderlecht en Genk wachten lang met aankopen, ze hebben gelijk, de prijs zal zakken en de competitie begint pas met de play-offs

“Ik kan de redenering van die clubs wel volgen. Dat heeft alles te maken met ons systeem. Je weet dat ik er geen voorstande­r van ben. Door die play-offs creëer je een kunstmatig­e spanning, ik zou het zelfs competitie­vervalsing durven noemen. Maar goed, alles draait om geld in het voetbal”

“Als we een normaal competitie­systeem zouden hebben, zouden ploegen als Anderlecht en Genk zeker verder staan met hun huiswerk. Nu denken ze: ach, zo ver zullen we niet achterop geraken, in de winterstop kunnen we nog altijd ingrijpen. Daar zijn ze kapitaalkr­achtig genoeg voor. Waarschijn­lijk is dat een juiste gedachteng­ang. Toch zou ik hen willen waarschuwe­n. Kan best zijn dat de transferpr­ijs in augustus zakt. Maar hoe langer je wacht, hoe minder kwaliteit er voorhanden is. Je gaat op het eind enkel nog spelers vinden die weg moeten of die weg willen. Verder is elk punt dat je verliest in de reguliere competitie er eentje te veel. Kijk naar wat Genk vorig seizoen is overkomen. En Standard. Vooral tegen de kleintjes werd gemorst met de punten. Maar het zijn wel die punten die je op het einde van de rit te kort komt. In de onderlinge duels word je niet kampioen, wel in de matchen tegen de mindere goden.”

“Nu, alles is relatief. Zo slecht staan Genk en Anderlecht er ook niet voor. Genk lijkt me zelfs min of meer klaar. En Anderlecht? Daar heb je met Cyriac en Suarez twee waardige vervangers voor Mbokani en Jovanovic.En als ze die twee gasten (Milivojevi­c en Mitrovic, nvdr) nog gaan halen, zijn ze goed gewapend. Dat zijn lekkere zalmpies.”

“Die gasten die Anderlecht wil, zijn lekkere zalmpies“

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium