Het Belang van Limburg

Aston op pole, BMW favoriet, Vanthoor crasht met Audi

- MC

De Duitser Stefan Mücke versierde gisteren de pole voor de 24 Uur van Spa. Met zijn Aston Martin was hij in de superpole twee tienden sneller dan de Itliaan Alessandro Pier Guidi met een Ferrari. Bas Leinders start vanmiddag om 16.30 uur als achtste. Laurens Vanthoor ging in de superpole van de baan.

De beste twintig wagens uit de kwalificat­ies van donderdag mochten gisteren opnieuw opdraven voor de superpole, een korte sessie waarin ze elk apart twee snelle rondjes kregen. Voor Laurens Vanthoor ging het daarin helemaal fout. Hij schoof van de baan en bracht zijn Audi R8 zwaar gehavend naar de pits. Vanthoor: “De motor haperde in mijn eerste ronde, wellicht door de benzinetoe­voer. In de tweede ronde wou ik aanvallen, maar ik kreeg overstuur en ging in de bandenmuur.”

AUDI ZONDER ZWEMVLIEZE­N

Vanthoor was de snelste van de Audi-armada en de enige die de top twintig haalde. De favorieten­rol is het Duitse merk daarmee kwijt, zegt Anthony Kumpen, die zelf een Phoenix-Audi deelt met Ide en Winkelhock. “Met de BOP ( balance of performanc­e) proberen ze de auto’s gelijkwaar­dig te maken, maar voor Audi valt die nu heel nadelig. Onze restrictor is van 52 naar 44 gegaan en daardoor komen we 13 km/u te kort. Als je weet dat de top tien elkaar geen 3 km/u toegaf, weet je het wel. Audi heeft twee jaar op rij gewonnen en ik heb sterk de indruk dat dat geen drie jaar mag worden. We hebben de beste teams, de beste piloten en de beste pitstops en daardoor zijn onze resultaten zo goed. Maar nu hebben ze ons zó traag gemaakt, dat de zege uitgeslote­n is. We hebben een crisisbera­ad gehouden, maar binnen deze BOP is er niets aan te doen. Het is alsof de anderen met zwemvlieze­n mogen zwemmen en wij niet. Iedereen bij Audi loopt met een lange lip rond en zo geraak je in een negatieve spiraal. Het ongeval van Vanthoor is daar ook aan te wijten. Je voelt dat je te traag bent, je wil forceren en je gaat over de limiet. Niemand verwijt Laurens iets; ze hadden hem gevraagd om alles-of-niets te spelen.”

BMW FAVORIET

Kumpen, die de 24 Uur won in 2009, schuift BMW naar voor als favoriet. “Mercedes, Ferrari en Aston Martin zijn iets sneller, maar zij hebben telkens een mindere rijder erbij en hun pitstops zijn niet perfect. De BMWiseenfr­actietrage­r,maarMarc VDS is een topteam met drie toptrios. Zij zijn favoriet.”

 ?? FOTO JG ?? Stefan Mücke stuurt zijn Aston Martin naar de pole.
FOTO JG Stefan Mücke stuurt zijn Aston Martin naar de pole.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium