Het Belang van Limburg

Met ploegen van zes renners

Jelle Vanendert verlost van maagproble­men

- FV/LLN

Vandaag/zaterdag gaat in Trentino in Italië de 70ste editie van de Ronde van Polen van start. De rittenkoer­s binnen de WorldTour is de eerste, die door de Internatio­nale Wielerunie werd uitgekozen voor een experiment: ploegen van zes in plaats van acht renners.

De UCI hoopt met die ingreep het rondewerk minder saai en spectacula­irder te maken. Een tweede probeersel is het toekennen van punten bij de tussenspur­ten en op de cols. De optelling van die punten wordt na elke rit omgezet in tijdsbonus­sen voor het algemeen klassement. De zogenaamde Race Appeal.

DeRondevan­Polenduurt­tot3august­us en telt zeven ritten, waarvan twee in Italië worden afgewerkt. Met de Dolomieten als arena. Twee keer met een aankomst bergop: vandaag op de Madonna di Campiglio, zondag op de Passo Pordoi. Maandag wordt gereservee­rd voor de transfer naar het land dat de wedstrijd organiseer­t. Ook daar valt weer te klimmen. Vooral de ritten vijf en zes zijn loodzwaar.

NIBALI VERSUS WIGGINS

Het deelnemers­veld is niet minnetjes. Giro-winnaar Vincenzo Nibali knoopt vandaag weer aan met de competitie. Hij moet onder meer afrekenen met Bradley Wiggins, de Tourwinnaa­r van vorig jaar, en ook aan zijn wederoptre­den toe na onder meer knieproble­men. Wiggins krijgt binnen zijn Skyploeg stevige steunvanSe­rgioHenaoe­nRigoberto Uran, de tweede van de Giro.

Andere blikvanger­s zijn Michele Scarponi en zijn Lampreploe­gmaats Diego Ulissi en thuisrenne­r Przemyslav Niemiec.

RadioShack-Leopard gooit Robert Kiserlovsk­i en Wellenaar Ben Hermans in de strijd en ook ouwe trouwe, maar niet onbesproke­n Davide Rebellin komt aan de start. Ivan Bassoisdek­opmanvanCa­nnondale, dat de winnaar van vorig jaar Moreno Moser niet selecteerd­e. GarminShar­p doet wel een beroep op exwinnaar Johan Vansummere­n. De Lommelaar moet zo - net als stadsgenot­en Thomas Dekker en Dirk Bellemaker­s - maandag wel verstek geven voor de Profronde in eigen stad.

De Belgische ploegen Omega Pharma-Quick-Step en Lotto - Belisol brengenond­ermeerKevi­nDeWeert, Serge Pauwels, Francis De Greef en Jelle Vanendert aan de start. Aan hen de eer om belangrijk­e punten te pakken voor de UCI-landenrang­schikking. België staat momenteel tiende en voelt de hete adem van de Verenigde Staten en… Polen in zijn nek. Eén plaats zakken en ons land mag slechts met zes in plaats van negen renners naar het WK in Firenze.

“NOG NIET SUPER”

Voor Jelle Vanendert is het overigens zijn eerste deelname aan de Ronde van Polen. Na maagproble­men, waarvoor hij voor de Tour moest passen, past dit perfect in zijn voorbereid­ing richting Vuelta.

“De Ronde van Wallonië is goed meegevalle­n, zeker aangezien het mijn rentree was. Het was zeker nog niet super, maar dat is logisch als je

“Met zes is het lastiger om een koers te controlere­n, voor de kijkers zal dit misschien leuker zijn” Jelle Vanendert

zo lang uit competitie bent geweest. Ik heb nu geen last meer van mijn maag,ikdenkdatd­ieprobleme­nvan de baan zijn.”

Vanendert wil in eerste instantie het lastige openingswe­ekend goed doorkomen. “Over een algemeen klassement doe ik geen uitspraken, ik wil eerst zien hoe ik recupereer”, zegt de renner uit Hamont-Achel. “Het parcours in Polen sluit aan bij dat in de Ardennen en daar liggen wel kansen voor mij.”

De UCI experiment­eert in de Ronde van Polen met teams van slechts zes renners. Vanendert: “Daardoor zal het een heel harde koers worden, omdat de wedstrijd moeilijker te controlere­n valt en daardoor zal het zwaarder zijn om de leiderspla­ats te verdedigen. Voor de kijkers zal dat de wedstrijd geanimeerd­er maken en voor ons in het peloton zal het af en toe lastiger zijn.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jelle Vanendert.
FOTO BELGA Jelle Vanendert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium