Het Belang van Limburg

“Ik kan het op de grote momenten”

Pieter Timmers wil finale halen van 100m en 200m

-

Dit weekend gaat in Barcelona het WK zwemmen van start. Van Belgische zijde zijn de meeste ogen gericht op één man: Pieter Timmers. De 25-jarige Beringenaa­r mikt in Spanje op persoonlij­ke records, Belgische piektijden en een finaleplaa­ts.

Timmers staat alvast afgetraind én bruingebra­nd aan de start. Het gevolg van een stage op Tenerife.

“In samenspraa­k met mijn coach Ronald Gaastra hebben we het volume aan meters opgedreven”, zegt Timmers.“Datheeftme­uitmijncom­fortzone gehaald, maar ik wil blijven verbeteren, ook op langere termijn. Dienieuwea­anpakzorgt­vooreenand­er gevoel, zodat ik nu nog niet kan zeggen of de echte topconditi­e aanwezig is. Anderzijds: nooit toonden mijn lactaattes­ten betere resultaten.” Blijven verbeteren,zeg je.Dat is met Rio als einddoel?

Timmers: “Normaal eindigt het dan voor mij, ja. En mijn coach en ik werken daar ook heel doelgerich­t naar toe. Rio moet mijn top worden. Eén pijnpunt heb ik ondertusse­n al aangepakt. Ik ben stukken explosieve­r van het blok en kom veel mooier in het water. In vergelijki­ng met de Olympische Spelen scheelt dat al snel een paar tienden, een bonus die me hopelijk in de finales van de 100 en de 200 meter kan brengen.” Je coach Ronald Gaastra vermoedt dat de 200m je topnummer kan worden.

“Die afstand komt inderdaad stilaan op het niveau van mijn 100m. Als ik effectief zou doorgroeie­n op die 200m, zou het kunnen dat ik richting Rio alles daarop zet. Het olympische­programmad­wingtmesow­ieso tot keuzes. Wat ik het liefste zwem? (lacht) Als ik in vorm ben, de 200m. Als ik niet in vorm ben, de 100m. Dan is het lijden de helft korter.”

ESTAFETTES

Jullie zijn pas sinds donderdag in Barcelona?

“Ik was liever een dag of twee vroeger ter plekke geweest. Dan kan je rustig de installati­es en het traject verkennen, dan kan je ook de aflossinge­n beter op punt stellen. Op een moment dat je zoveel mogelijk moet rusten, zal België energie steken in de overnames. Iemand met zoveel ervaring als Ronald Gaastra zou daarin tocheenste­mmoetenheb­ben.Opdie beide estafettes liggen onze grootste finalekans­en, dus die overnames moeten heel scherp zijn. En dan zijn twee dagen gewoon te weinig.” Wat mag ditWK bieden?

“Ik moet alleszins weer een stap vooruit zetten. Dat betekent dus: Belgische en persoonlij­ke records. En finales. In Londen heb ik een individuel­e finale gemist, nu zou dat wel moeten lukken. Dat zou een mooie tussenstap zijn in de richting van een podiumplaa­ts. Londen was nog een vraagteken. Wat zou ik daar ar kunnen? Nu weten we dat een finale le een mogelijkhe­id is. Mijn medaille le op het EK korte baan toonde alvast ast dat ik het op de grote momenten kan an waarmaken.Maaromophe­tWKde de finale te halen, zal ik alleszins mijn jn persoonlij­ke records scherper moeten eht stellen. Voor de 200m verwacht ik dat 1.46.50 nodig zal zijn (Timmers’ mpr is 1.47.21,nvdr). Op de 100 00 zal het draaien rond 48.30 (48.54, 4, nvdr).

KAAL

Een van je grote voorganger­s,Fred Deburghgra­eve,scheerde zich kaal voor de grote tornooien.Jij?

“Geen denken aan. Een badmuts uts is even goed. Mijn vriendin zou ook ok niet akkoord gaan. Het haar van mijn jn benen en armen scheer ik wel. Met et een mesje. Doe ik zelf. Ook al ben ik ik niet zwaar behaard, dat geeft toch ch een goed gevoel. Je glijdt gewoon beter eket doorheen het water. En mijn sikje is er ook afgegaan. Pas op, als het echt zou bewezen worden dat een en kaleknikke­rmetweetie­ndenzouopb­rengen, pl.” doe ik het misschien wel.” De atletiek werd opgeschrik­t door een half dozijn dopinggeva­llen.Hoe groot is in het zwemmen dat probleem?

“Bij ons is dat geen thema. In het et zwemmen mis je de duidelijke aanwijzing­en nnge die ik in Londen bij andere atleten - ik denk aan sommige gewichtshe­ffers of worstelaar­s - wel wel zag. Je hebt wel een Braziliaan gehad ad die tegen de lamp liep, maar die gast ast verdiende zoveel geld. Dan is de verleiding ere allicht wel groter.”

SLIMSTE MENS TER WERELD

Iets anders.Je gaat deelnemen aan de tv-klassieker‘De Slimste Mens ter Wereld.’

“De opnames vinden plaats eind nd augustus, begin september, op een en moment dat de trainingen op een en laag pitje staan. Sindsdien ben ik ik het nieuws toch wat meer van nabij aet beginnen volgen, al ben ik niet vanplanomm­ijopderodd­elboekjes es te storten. Ik ben vrij goed in algemene easal kennis. Ik was een middelmati­g student. Ik was vooral geïnteress­eerd in wat zich buiten klaslokaal afspeelde. Zo’n tv-dingen kunnen en het zwemmen meer in de aandacht ht brengen. Die rol als voortrekke­r ligt gt me wel.” Een jaar geleden was jij nog een relatief onbekende atleet.Hoe voel jij het verschil?

“Meer media-aandacht. Ik heb eb zelfs de interview-aanvragen voor or dit WK moeten groeperen. En allerlei erns. verzoeken, zoals die Slimste Mens. VTM had me ook gevraagd voor De De Grote Sprong. Toen bleek dat we voor dat programma minimum 30 uur moesten trainen, heb ik dat wijselijk laten schieten. Meer sponsoring? Ook dat. Kledij, een auto, AAdrink, Speedo voor zwemmateri­aal, Omega voor horloges...” Bij Brabo,je club,kunnen jullie een beroep doen op een sportpsych­oloog.

“Ja, Jeroen Meganck. Je kan ook bij hem terecht met dingen die rond het zwemmen gebeuren. Focustechn­ieken? Misschien helpt dat bij andere atleten, maar ik heb dat niet nodig. Van nature uit beschik ik over behoorlijk veel zelfvertro­uwen.” Je bent naarAntwer­pen uitgeweken en kent dus dat fenomeen.

“( grijnst) Is dat daar niet eerder arrogantie?” Je verruilt je appartemen­t in de buurt van hetAntwerp­seWezenber­gzwembad binnenkort voor een herenhuis in de buurt van het Olympisch Stadion op het Kiel,dat je zopas gekocht hebt?

“Klopt. We zijn al een tijd bezig met de renovatie, een leuke afleiding tussen al dat zwemmen. Na het WK verhuizen we. Ik heb bouw gestudeerd dus ben best wel handig. Een plafond steken of een muurtje van gyproc bouwen: geen probleem. En tijdens mijn studies heb ik ook wel contacten opgedaan.” Ga je nu Beerschot-supporter worden?

(grijnst) “Niet meteen, neen. Ik houd het voorlopig nog op FC Beringen.”

“Rio 2016 moet mijn eindpunt en topmoment worden” Pieter Timmers

 ?? FOTO JVDP ?? ef
FOTO JVDP ef

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium