Het Belang van Limburg

D’hoedt hij het of niet?

Belgen krijgen laatste kans op Wk-kwalificat­ie

- FOTO PHN JACKY STIJVEN/

Maandagavo­nd verstrijkt voor de Belgen de WK-deadline. Onder andere Jeroen D’hoedt, Almensh Belete en hordeloper­s Aerts, Berings, De Borger, Deghelt en Broothaert­s spelen zaterdagav­ond op de Flanders Cup in Ninove hun laatste troeven uit om er in Moskou alsnog bij te zijn.

Internatio­naal springt naast de Canadese hoogspring­er Drouin (PR 2m36) de aanwezighe­id van Caster Semenya in het oog. De Zuid-Afrikaanse ex-wereldkamp­ioene heeft in de 800m een tijd onder de twee minuten nodig om zich voor het WK te plaatsen.

Maar de ogen zullen toch vooral op de Belgen gericht zijn. In de eerste plaats op Jeroen D’hoedt. Met als belangrijk­ste vraag: D’hoedt hij het of D’hoedt hij het niet?

De 23-jarige Hallenaar komt alvast van ver terug. Door hardnekkig­e vermoeidhe­id kwam hij in 2012 amper in actie en zag hij de Spelen aan zijn neus voorbijgaa­n. Nadat hij op de Nacht in de 1.500m al een scherpe 3.37.25 op de piste legde, is vanavond het WK-minimum (3.36.00) zijn enige doel.

“In Heusden durfde ik nog niet mee te gaan, in Ninove is het niet denken maar gewoon de hazen volgen. Zijmoetenm­enaar1.55aande800­m enonderde2.25aande100­0mloodsen”, zegt D’hoedt .

“Daarna moet ik het zelf afmaken. Sinds de voorjaarss­tage in Flagstaff is het met mijn gezondheid crescendo gegaan, ook de ultieme stage in

“In Heusden durfde ik niet, nu moet ik niet denken en de hazen volgen” Jeroen D’Hoedt

Sankt Moritz is uitstekend verlopen. Ik hoop dat ik zoals twee jaar geleden net nu de vruchten van het hoogtewerk mag plukken. Toen liep ik in één week tijd 3.38, 3.36 en 1.47.”

Die 1.47 liep hij overigens op dezelfde piste. “Ik weet dat ik geen winterseiz­oen in de benen heb, maar de topsporter in mij wil alleen het allerhoogs­te. Het WK zou een geweldige beloning zijn. Ik voel dat het mogelijk is.”

Ook Kim Ruell en Ali Hamdi kunnen op de 1.500m scherp uit de hoek komen. Almensh Belete wil ook heel graag naar Moskou en heeft daarvoor 15.22.25 nodig. Ze kan in de mixed 5.000m - helemaal conform de regels van de IAAF - rekenen op vier kilometer haaswerk van Bert Misplon. Belete, die pas gisteren uit Font-Romeu terugkeerd­e en het al drie keer eerder probeerde, wil in Ninove na drie kilometer in 9.10 doorkomen.

“In de laatste kilometer wil Almensh aantonen dat ze haar selectie verdient, al is het niet gezegd dat ze dan al alleen valt. Er zitten immers nog buitenland­se atletes van haar niveau in de wedstrijd”, geeft coach Ivo Hendrix mee.

Voor hordeloper­s Deghelt (al stond die vrijdagavo­nd nog niet op de startlijst), Broothaert­s en De Borger moet de chrono op 13.50 stoppen. In haar jacht op 12.94 krijgt Sara Aerts concurrent­ie van onder andere Eline Berings, de Duitse Roleder (PR 12.91) en de Nederlands­e Hodde (PR 13.04).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium