Het Belang van Limburg

“Eén echte bloedlijn”

- DAKI

Erwin Geraerts uit Nieuwerker­ken heeft de provincial­e zege bij de oude duiven uit Souillac in de wacht gesleept. Zijn klepper 408/11 vloog liefst elf minuten los en behaalde nationaal een uitstekend­e 34ste plaats tegen 5.275 duiven.

De dagfondwed­strijd uit Souilllac is duidelijk een kolfje naar de hand van Geraerts. Samen met zijn echtgenote Martine is de Nieuwerker­kenaar de jongste jaren niet weg te branden van de kampioenen­podia. Ook hier verdelen ze de vliegploeg netjes. “Nochtans is er maar één echte bloedlijn, die het voor het zeggen heeft: Clerinx uit Schakkebro­ek”, haalt Erwin de stambomen boven.

Het was de vader van Erwin, die een nauwe vriendscha­psbandhadm­etdebroers Clerinx. Heel wat (Limburgse) tophokken zijn geslaagd met deze sterke inteeltlij­nen, want Clerinx staat synoniem voor succes.

“Na het overlijden van onze pa ben ik de contacten blijven behouden bij Emille.”

Tot aan de verkoop van Cle- rinx, eind 2012, heeft Erwin jaarlijks steeds enkele klasseduif­jes aangeschaf­t. “Je moet blijven gaan bij een klasselief­hebber met een beperkte kolonie”, zweert Geraerts.

Vier oude duiven, op klassiek weduwschap, gingen naar Souillac. De 408/11 rondde - samen met nog één andere Limburgse duif - de kaap van 1.000 meter per minuut. Aan moederszij­de is het oud stamkoppel terug te vinden, dat bovendien door 80 procent van alle duiven stroomt. Vaderskant spreekt boekdelen met twee provincial­e zeges in 2010 (Bourges II en Argenton) door dezelfde duif (962/10), die zich bovendien in de eerste honderd nationaal wist te klasseren. Ook ten huize Geraerts is het kweekhok van goudwaarde: het beste maal het beste is gelijk aan winnaars. Erwin: “Hopelijk gaan ze nog knallen, zeker de doffers schatten we hoog in.”

 ?? FOTO DAKI ?? Erwin Geraerts.
FOTO DAKI Erwin Geraerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium