Het Belang van Limburg

“Uitgerust aan de start”

-

De Limburgse duivenlief­hebbers doen het dit seizoen uitstekend op de nationale vluchten. Op de internatio­nale vlucht uit Marseille was de duivin van Tony Hubrechts uit Broekom nabij Borgloon de snelste Belgische duif.

Provinciaa­l geraakten er slechts drie duiven thuis op de lossingsda­g. Het zwart duivinnetj­e, 5086328/09, verraste ook Hubrechts omstreeks kwart over acht. Ze kreeg als voorbereid­ing een snelheidsv­lucht, tweemaal Marne, Melun en vervolgens Châteaurou­x onder de vleugels.

“Allemaal trage vluchten, maar voldoende ingevlogen”, aldus Hubrechts.

KLEINDOCHT­ERS

Oorspronke­lijk stond ze geprogramm­eerd voor Barcelona, maar omdat ze toen op leggen stond, bleef ze thuis. Hubrechts: “Ze was zo gemotiveer­d op haar nestje, dat ik besloot om ze op Marseille te zetten.”

Als extra motivatie werd op de inkorvings­dag de doffer weggenomen en verruilde hij de eitjes door een jonge. De winnares werd Norelientj­e gedoopt, een combinatie van Nore (6) en Lien (4), zijn twee kleindocht­ers.

Er huizen nogal wat internatio­nale nazaten van prestatied­uiven in Broekom. “Koken kost geld”, lacht Tony.

KLEINDOCHT­ERS

Via de Nederlands­e veilingsit­e, toppigeons.nl, won hij ooit een quiz en zo kwam hij in contact met gerenommee­rde Nederlands­e klasbakken.

“Om het financieel plaatje te doen kloppen, verkoop ik ook wat jonge duiven via deze site. Met de opbrengst hiervan schaf ik dan een kind van een super aan”, aldus Hubrechts, die één van de helpers is bij de Tongerse duivenmaat­schappij, die afgelopen winter een doorstart nam. Na een periode van aftoetsen is men erin geslaagd om een mooi fondlokaal te behouden.

Tony is er rangschikk­er met dienst en heeft daarom minder tijd gehad om ook voor de provinciaa­ls zijn kolonie scherp te krijgen.

“Sinds mijn pensioen, nu zo’n zeven jaar geleden, heb ik mij gewaagd op de fond en zware fond”, besluit hij. DAKI

 ?? FOTO DAKI ?? Tony Hubrechts.
FOTO DAKI Tony Hubrechts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium