Het Belang van Limburg

“Nooit zuiver water”

- DAKI

De provincial­e zege bij de jaarduiven uit Souillac ging naar de broers Kempeneers uit Nieuwerker­ken. “Mijn broer Valère en ik doen er alles aan om de kolonie van mijn vader te eren en te verbeteren”, reageert Wim, die nog steeds verderspee­lt onder de naam van zijn (achttal jaar geleden) overleden vader Jef.

“Alles is gebleven zoals vader het optrok doorheen de jaren - hij kon geen duif slachten - enkel werd er voor het comfort én tijdswinst geïnvestee­rd in roosters en transportb­anden, maar ook niet op alle hokken”, zegt Kempeneers.

In het algemeen wordt er met veel duiven gespeeld. “Als de jonge duiven hier trainen, mag je gerust spreken van een zonsverdui­stering”, buldert hij. “Bij de vluchten zijn er natuurlijk ook geweest, waarbij we klop gekregen hebben, maar ons hoor je absoluut niet klagen. Ze komen, ze volgen, ze vallen.”

Dit seizoen was nog eersteprij­sloos. “Dat stak toch wel een beetje”, geeft hij toe. Geduld en doorzet liggen aan de basis voor de prestaties, die zijn duiven de jongste vluchten neerzetten. Doordat de vluchten buitengewo­on hard zijn en Kempeneers niet snel van zijn vooropgest­eld programma afwijkt, werden alle registers opengetrok­ken.

PERPIGNAN

“Iedere dag van de week zit er wel iets in het water, elke dag wat extra op het voeder. Ze kennen alleen zuiver water van in de reismand”, giert hij.

Deze verstokte fondspeler kijkt uit naar het einde, traditione­el Perpignan. Hoewel, einde is veel gezegd. Momenteel wordt een deel van de jonge duiven intensief getraind voor de nationale vluchten, die er zitten aan te komen.

“Opleren, spelen, selecteren en ervaring laten opdoen van grote lossingen. Dat kan alleen maar baat hebben als eenjarige.”

 ?? FOTO DAKI ?? Wim Kempeneers.
FOTO DAKI Wim Kempeneers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium