Het Belang van Limburg

Nachtelijk­e brand verwoest huis

- Roger DREESEN

Een brand heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Schootstra­at in Hamont, net op de grens met Nederland, een huis verwoest. De aanpalende woning werd ook beschadigd. De buren, de familie Van Alfen, konden de bewoners tijdig verwittige­n. Er vielen geen slachtoffe­rs. De bewoonster, een alleenstaa­nde moeder met kind, bracht de nacht door bij familie. De woning is onbewoonba­ar. Het OCMW zoekt een onderkomen voor de getroffen familie.

“We wilden om 22.30 uur buiten nog een sigaret roken toen we licht en rook vanonder het dak van de buurvrouw zagen komen”, begint buurman Marc Van Alfen. “Het vuur ging razendsnel, want in enkele minuten stond het dak in lichterlaa­ie. We hebben meteen op de voordeur geklopt en de buren naar buiten geroepen.” Door die actie hebben ze wellicht het leven van de beide families gered. “Gelukkig gebeurde dit niet enkele uren later als iedereen al in bed ligt.” De brand sloeg ondertusse­n over naar de aanpalende woning van de familie Emmers. Die hadden er helemaal geen erg in dat het vuur zo dichtbij was. “De buurman kwam ons roepen voor een brand. Maar we dachten dat het elders brandde, niet bij de buurvrouw of bij ons. Het was op het nippertje, want ons huis ging bijna mee in de brand”, zegt buurvrouw Emmers aangedaan. “Op zolder ligt een gasleiding en staat de ketel van de verwarming. Je mag er niet aandenken dat het vuur tot daar was geraakt. Gelukkig was de brandweer er snel. Een dikke proficiat en een pluim, ze hebben perfect gewerkt. Het mag ook eens gezegd worden”.

Oorzaak onbekend

Het OCMW zoekt ondertusse­n een onderkomen voor de getroffen familie. “De woning liep grote waterschad­e op, om de overslag van het vuur naar de aanpalende woning te voorkomen. De brandweer van Lommel zal vrijdagnam­iddag de dak van de woning tijdelijk wateren winddicht maken”, zegt de burgemeest­er van Hamont-Achel, Theo Schuurmans. De brandweerk­orpsen van Budel, van Lommel en Bree kwamen ter plaatse om de brand te blussen. De oorzaak van de brand is onbekend. De eerste woning liep grote brand-, rook en veel waterschad­e op en is onbewoonba­ar. De woning van de familie Emmers liep vooral brand- en rookschade op.

 ??  ?? De brandweer tijdens de bluswerken aan het huis.
Foto Maurice LONCKE
De brandweer tijdens de bluswerken aan het huis. Foto Maurice LONCKE
 ??  ?? Het huis raakte zwaar beschadigd.
Foto Roger DREESEN
Het huis raakte zwaar beschadigd. Foto Roger DREESEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium