Het Belang van Limburg

“België is een paradijs voor ons”

VERZWAKTE KINDEREN TSJERNOBYL IN LIMBURG OP VAKANTIE

- Caroline VANDENREYT

“België was het paradijs toen ik hier de eerste keer kwam. Alles was mooi, ik sliep in een groot huis, geen oorlog of politieke strijd”, beschrijft Viktoria (31). Twintig jaar geleden, net 11 jaar oud, kwam ze als één van de eerste kinderen van Tsjernobyl in Limburg op vakantie om aan te sterken. Sinds deze week is ‘Vika’ er weer, in haar gastgezin, intussen al met twee eigen kindjes.

Met een opvallende plakker op hun bovenarm lopen 29 kinderen uit Tsjernobyl af en aan tijdens hun gratis lunch in het Hasseltse Radissonho­tel. Elke vakantie begint met hetzelfde ritueel: bloedprikk­en. “Dat moeten we laten doen, want we mogen van de overheid geen zieke kinderen uit Wit-Rusland laten overkomen. En de ‘prikster’ van het bloedlabo doet het zo perfect dat de kinderen er niets van voelen. Door het bloedonder­zoek kunnen we hun vooruitgan­g ook opvolgen. Ze hebben vooral veel vitaminen en mineralen te kort”, vertelt Kampenaar Albert Waelburgs (73) van ‘Even van Ons Tsjernobyl’, de vereniging die kinderen en gastgezinn­en koppelt. “Onder het peterschap van het bataljon Bevrijding. Persoonlij­k wilde ik iets voor de kinderen van Tsjernobyl doen toen ik zelf kanker kreeg.”

Meisjes

Van 7 tot 18 jaar mogen de kinderen elk jaar een paar weken Belgische vitamientj­es komen opdoen. Met een opvallend overwicht van meisjes in het gezelschap. “Dat ligt niet aan ons”, lacht Albert. “De gastgezinn­en kiezen. Meestal gebeurt dat op basis van hun eigen kinderen, als ze bijvoorbee­ld zelf een dochter van 15 hebben.” Zo heeft ook Heidi Waelburgs (31) destijds een ‘nieuw’ zusje in huis gekregen. “Mijn ouders hadden de oproep voor gastgezinn­en op de radio gehoord. Ik had zussen en een broer maar ik was een nakomertje van 12 jaar jonger. Dus wilden ze het wel eens proberen. En het klikte vanaf de eerste minuut. We verstonden elkaar amper maar konden ruzie maken als de beste zussen, hé Viktoria”, vertaalt Heidi in vlot Russisch.

Klagen

Twintig jaar later komen ze nog elk jaar bij elkaar over de vloer. Heidi: “Als ik in Wit-Rusland ben, besef ik elke keer hoe goed wij het hebben. Ze hebben nog steeds heel weinig. Vika geeft haar bed af voor ons, eten gaat ze lenen bij de buren of haar moeder. Maar ik moet zeggen dat ik toch ook verbeterin­g zie.” “Vika kende ook heel weinig toen ze voor het eerst bij ons thuis kwam. Fietsen kon ze, zei ze. Maar ze was niet gewend om tussen auto’s te rijden. De eerste keer was een ramp. Toen ze een auto hoorde, is ze gewoon de gracht in gereden”, vertelt Heidi, terwijl Vika meelacht met haar kindjes Nikita en Karina op schoot. “Echte gezondheid­sproblemen hebben ze gelukkig niet.”

Trouwfeest

Carla Reynaerts uit Landen (46) is zelf net terug van het trouwfeest van haar ‘Wit-Russische zoon’ en heeft nu opnieuw Anna voor enkele weken in huis. “Een echte ravotter. Voetballen, boksen, skateboard­en. Alleen praten doet ze niet veel”, vertelt Carla, terwijl Anna (14) haar uiterste best doet om dat te bewijzen. “Leuk”, meer krijg ik er niet uit. In tegenstell­ing tot de 15-jarige Vika die enthousias­t komt langslopen met alle fijne dingen die ze met gastmama Lydie Philipsen uit Ham gaat doen: “Zwemmen, uit eten, kleedjes kopen.” Dat laatste lijkt de vorige trips al behoorlijk geslaagd, aan haar elegante pakje te zien. Nog tot 21 augustus heeft ze dit keer de kans.

 ??  ?? Fiets- en wandelspon­sortocht Evons, 11 aug, militair domein Leopoldsbu­rg. Vanaf 8u. Zo’n 29 kinderen van Tsjernobyl kunnen de komende weken weer aansterken in en om Limburg.
Foto Tony VAN GALEN
Fiets- en wandelspon­sortocht Evons, 11 aug, militair domein Leopoldsbu­rg. Vanaf 8u. Zo’n 29 kinderen van Tsjernobyl kunnen de komende weken weer aansterken in en om Limburg. Foto Tony VAN GALEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium