Het Belang van Limburg

“SALK brengt be-mine in een stroomvers­nelling”

MIJNTERREI­N IN BERINGEN LIGT ER BIJNA ONAANGEROE­RD BIJ

-

Veel is er nog niet veranderd op het mijnterrei­n van Beringen, waar het project be-Mine gerealisee­rd wordt. Het toeristich onthaal is sinds april verhuisd naar het inkomgebou­w, het mijnmuseum kreeg een facelift en het zwembadenc­omplex is in volle opbouw. Maar van de 500 woningen en de andere toeristisc­he projecten geen spoor. Toch blijft schepen Gilbert Lambrechts optimistis­ch. “Met de 2,5 miljoen euro steun vanuit het SALK komt be-Mine in een stroomvers­nelling.”

Kolenspoor

Zopas heeft het stadsbestu­ur het ontwerppla­n aanbesteed voor de aanleg van het kolenspoor dat loopt van de mijngebouw­en tot de kolenhaven. “Eén spoorlijn wordt behouden, daarnaast komt een fiets- en wandelpad”, zegt de schepen. “Onderweg kom je de moskee, de mijnkathed­raal, het Casino en ander erfgoed tegen.” Voor de heraanleg van het kolenspoor hoopt de stad op subsidies van de provincie en Toerisme Vlaanderen.

Winkelcent­rum

Aanvankeli­jk was het shoppingce­nter 34.000 vierkante meter groot, maar na protest werd de oppervlakt­e van het winkelcent­rum gereduceer­d tot 15.000 vierkante meter. Het socio-economisch comité voor de distributi­e gaf al een positief advies en meer dan waarschijn­lijk keurt de stad eind volgende maand de vergunning goed.

Duikcentru­m

En dan zijn er nog de projecten die op steun vanuit het Salk kunnen rekenen: 1 miljoen euro voor de bouw van een duikcentru­m met een diepte van 13 meter in de grote indikker aan de kolenwasse­rij, 1 miljoen voor de aanleg van de avonturenb­erg met talrijke attracties op de terril. De werken op de terril gaan volgend jaar van start en een half miljoen voor de ombouw van de elektricit­eitscentra­le tot een evenemente­nhal.

Kolenwasse­rij

Ook de herbestemm­ing van de monumental­e maar erg vervallen kolenwasse­rij krijgt meer vorm. “Het middenste deel wordt afgebroken en heropgebou­wd als hotel”, aldus de schepen. “Het rechterged­eelte wordt onderdeel van het provinciaa­l mijnmuseum dat in 2017 zal geopend worden. Het linkergede­elte op de hoek en het achterligg­ende deel worden ingepakt en bewaard als erfgoed.”De Vlaamse regering trekt 15,9 miljoen euro uit voor de restaurati­e van de kolenwasse­rij.

Waterkaste­el

Het waterkaste­el en de grootste van de vier koeltorens worden omgebouwd tot een klimtoren. In de koeltoren zal zowel binnen als buiten geklommen worden. De restaurati­e van het geklasseer­de waterkaste­el, waar ijzer uit het water gehaald werd, is eerder al goedgekeur­d. Zowel het hotel (in de kolenwasse­rij), als de klimtoren zullen gebouwd worden door projectont­wikkelaars.

Zwembad

De bouw van het zwembadenc­omplex verloopt volgens plan. ‘Mijn Zwemparadi­js’ raakt klaar tegen mei volgend jaar. De totale kostprijs bedraagt 18 miljoen euro en het wordt gebouwd in samenwerki­ng met de nv Sportoase.

 ??  ?? ‘Mijn Zwemparadi­js’ ijs’ opent opent volgend volgend jaar jaar in in mei de deuren. De indikker wordt omgebouwd tot een 13 meter diepe duiktoren De hoogste koeltoren en het waterkaste­el worden klimtorens.
‘Mijn Zwemparadi­js’ ijs’ opent opent volgend volgend jaar jaar in in mei de deuren. De indikker wordt omgebouwd tot een 13 meter diepe duiktoren De hoogste koeltoren en het waterkaste­el worden klimtorens.
 ??  ?? In een deel van de oude kolenwasse­rij komt een hotel.Foto ‘s RV
In een deel van de oude kolenwasse­rij komt een hotel.Foto ‘s RV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium