Het Belang van Limburg

MICHÈLE CONINSX

Voorzitter Eurojust en barones

-

haal ik er veel energie uit. Ik ben wat dat betreft gezegend. Al ben ik blij dat ik er fysiek toe in staat ben. Want het zijn soms lange, zware en niet altijd evidente dagen. Daarnaast is er toch nog tijd voor een privéleven, voor de familie en de vrienden….”

Hoeveel uren per week werkt u? “Ik zou het niet weten. Meer dan het gemiddelde, denk ik.”

Dat wil ik geloven. “Ik ben daarmee niet bezig. Ik tel dat niet. Er zijn mensen die exact weten hoeveel vakantieda­gen ze nog kunnen nemen. Ik heb geen flauw idee. Ik vermoed dat ik nog voor een jaar vakantie heb staan. Vakantie die ik niet meer zal kunnen opnemen.” “Daarmee wil ik niet zeggen dat mijn job mijn vakantie is. Maar het voelt niet aan als een hele zware, onmogelijk­e taak. Ze geeft mij energie.”

Heeft u een gezin? “Neen. Maar wel een partner. Een hele fijne partner die me ook ondersteun­t, maar we hebben geen kinderen. Een mens maakt keuzes in zijn of haar leven. En die keuzes hebben consequent­ies. Niet altijd evident als je daar eerlijk mee omgaat. Maar dat is hetzelfde voor iedereen.”

Uw partner werkt ook bij Justitie? “Absoluut niet. Hij is burgerlijk ingenieur, hij werkt dus in een heel andere sector. Hij vindt het niet altijd tof dat ik zo weinig vertel over mijn werk. Hij heeft een hele nuchtere kijk op de dingen. Dat zou wel eens kunnen helpen. Maar ik scheid mijn werk volledig van mijn privéleven.”

Wat zou u nog willen realiseren? “Dat is een moeilijke vraag. Ik heb nooit mijn carrière gepland.” Neen? U heeft anders een schitteren­de loopbaan. “En toch heb ik nooit iets gepland. Ik heb gewoon geluk gehad en de juiste mensen op het juiste moment ontmoet. Ik heb altijd het beste van mezelf gegeven. Ik heb nooit gedacht: vandaag word ik een Europese magistraat. Ik ben onderaan de ladder begonnen en door hard te werken ben ik opgeklomme­n. “Ik heb me laten vertellen dat u in uw jeugd liever iets met muziek gedaan had. “Dat klopt. Ik had een muzikale droom. Ik volgde notenleer, piano en zang aan de Tongerse muziekscho­ol. Maar het is anders gelopen. Mijn oudere zus en broer deden het schitteren­d aan de universite­it. Doe maar zoals je broer en zus, zeiden mijn ouders. Achteraf kun je dan nog doen wat je wil.” “En zo koos ik voor rechten. Weet je veel op die leeftijd. Het was pas in mijn laatste jaar dat ik wist dat ik in de magistratu­ur wilde. Ik heb nooit onrecht kunnen verdragen. In de klas nam ik het al op voor de zwaksten. In die zin is het toch een vrij natuurlijk­e keuze geworden. Ik denk niet dat er een grote muzikante aan mij verloren is gegaan.”

(lacht) Het valt op dat u na uw studies niet koos voor de gerechteli­jke arrondisse­menten van Tongeren of Hasselt, maar voor Dendermond­e en, wat later, Brussel. Waarom? “Een bewuste keuze. Ik wilde onder geen enkel beding profession­eel in contact komen met mensen of criminelen die ik kende. Ik wilde dus niet in eigen streek

Wat wij hier op een dag beslissen, kan tot politieact­ies leiden in meer dan vijf landen met meer dan 500 politieage­nten. Voor criminelen is dat een schokeffec­t. Ze verwachten zoiets niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium