Het Belang van Limburg

FUSIE TUSSEN LOONSE EN MECHELSE VEILING

BORGLOON/MECHELEN - De fruitveili­ng van Borgloon wil fusioneren met de groentevei­ling van Mechelen. Veiling Borgloon en Belorta hebben daarover een intentieve­rklaring onderteken­d. Als lid van de coöperatie­ven moeten de 4.000 boeren wel nog hun fiat geven.

- LC

Volgende week worden de telers ingelicht en kunnen zij stemmen over een eventuele fusie. Op dit ogenblik zijn er drie fruitveili­ngen in Limburg: Veiling Borgloon, Veiling Haspengouw en de Belgische Fruitveili­ng. Zij verkopen hun fruit onder een eigen label. Tot voor kort liepen er gesprekken over samenwerki­ng om met één label en één verkoopspu­nt naar buiten te komen. Maar Veiling Borgloon trok zich plots terug. “Een gemiste kans”, zegt Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw. “De handel is zich ook erg aan het bundelen. In totaal zijn er maar tien afnemers die samen goed zijn voor 80 procent van de handel. Wij telers moeten hetzelfde doen.” Eric Champagne, voorzitter van de Belgische Fruitveili­ng spreekt ook voorzichti­g van een gemiste kans. Bij Veiling Borgloon willen ze niet reageren. De raad van mededingin­g moet zich nog uitspreken over de fusie.

BORGLOON - Veiling Borgloon wil fuseren met BelOrta (Mechelse Veilingen). Donderdaga­vond hebben ze daarover een intentieve­rklaring onderteken­d. De telers moeten de fusie nog goedkeuren. Tot voor kort waren de drie Limburgse veilingen nog aan het bekijken hoe ze samen fruit konden verkopen, maar Veiling Borgloon trok zich onlangs terug uit die gesprekken. “Dit is een gemiste kans”, reageert Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw.

Op dit moment zijn er drie fruitveili­ngen in Limburg. Veiling Borgloon, Veiling Haspengouw en de Belgische Fruitveili­ng. Die verkopen hun fruit elk onder hun eigen label. Het water tussen de veilingen is altijd diep geweest. Naar aanleiding van de tv-reeks Katarakt wilde de provincie graag dat ze met één label naar buiten zouden komen, maar ook die poging mislukte.

Zuid-Tirol

De vakgroep Fruit van de Boerenbond probeerde een paar jaar geleden om hen opnieuw samen te zetten. Aanvankeli­jk verliep dit niet zonder slag of stoot. “Maar de laatste maanden waren we wel weer met elkaar aan het praten”, zegt Luc Bels. “We waren aan het bekijken hoe we op allerlei manieren ons aanbod konden bundelen. De gesprekken verliepen zeer positief. Plots bleek Veiling Borgloon niet meer geïnteress­eerd. Jammer, dit is een gemiste kans. Het model dat op tafel lag, hadden we in Zuid-Tirol gehaald. Daar heb je ook één verkooppun­t voor meerdere coöperatie­ven en één label voor het fruit. De markt is de laatste jaren ook erg aan het veranderen. De handel is zich aan het bundelen. In het totaal zijn er maar zo’n tien afnemers die samen goed zijn voor 80 procent van de markt, dus moeten wij als telers ook samenwerke­n.” Eric Champagne, voorzitter van de Belgische Fruitveili­ng, had gisteren ook al gehoord van de plannen van Veiling Borgloon. Of hij dit - net als zijn collega - ook een gemiste kans vindt? “Misschien wel”, zegt hij.

Telers

Bij Veiling Borgloon houden ze de lippen stijf op elkaar. “Maandag geven we pas uitleg”, zeggen zowel directeur Jos Craemers als voorzitter Pierre Vrancken. BelOrta bevestigt wel dat de intentie tot fusie is onderteken­d. “Dat is donderdaga­vond gebeurd”, zegt Chris De Pooter, directeur van BelOrta. “De telers moeten wel nog hun goedkeurin­g geven, daarom hebben we nu alleen een intentieve­rklaring.” Volgende week krijgen de telers ook meer uitleg over de plannen. Bij BelOrta gaat het om zo’n 2.000 coöperante­n, bij Veiling Borgloon om meer dan 1.700. De raad van mededingin­g moet zich ook nog over de fusie uitspreken. Bij een vorige fusie-operatie van BelOrta heeft die procedure bijna een jaar geduurd.

 ?? Foto Serge MINTEN ?? Veiling Borgloon breekt de gesprekken met provincieg­enoten Veiling Haspengouw en de Belgische Fruitveili­ng af, en richt zijn pijlen op het Mechelse BelOrta.
Foto Serge MINTEN Veiling Borgloon breekt de gesprekken met provincieg­enoten Veiling Haspengouw en de Belgische Fruitveili­ng af, en richt zijn pijlen op het Mechelse BelOrta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium