Het Belang van Limburg

Vissers vernielen beverburch­t in DilsenStok­kem

- Mark DREESEN

DILSEN-STOKKEM - Natuurbehe­erder Jemp Peeters van Natuurpunt Maasland-Noord heeft donderdaga­vond twee vissers betrapt die in de Maasuiterw­aarden in Elen een beverbucht aan het vernielen waren. Bevers zijn beschermd in Vlaanderen, hun burchten mogen dan ook niet vernield worden. “Bij een bezoek aan de Maasuiterw­aarden in Elen donderdaga­vond kwam ik plots oog in oog te staan met twee vissers uit MiddenLimb­urg die in de Kogbeek een beverburch­t aan het vernielen waren”, zegt Jemp Peeters van Natuurpunt Maasland-Noord. “Bevers en hun burchten zijn beschermd in Vlaanderen. Net nu we alles aan het organisere­n zijn om de bever terug te krijgen in Limburg gaan vissers zich amuseren met een beverburch­t af te breken. Ik heb meteen aangifte gedaan bij de politie van de zone Maasland.” In de Maasuiterw­aarden tussen Rotem en Maaseik hebben zes bevers hun biotoop gemaakt. “Het gaat om drie koppels die zich thuis voelen in Bichterwee­rt Rotem, in de Kogbeek in Elen en rond de Damiaan nabij Heppeneert. De bevers hebben naast grindplass­en en de Maas wilgen afgebeten en slepen die naar de beek om een dam of beverburch­t aan te leggen. Stroomopwa­arts komt het water daardoor in de beek hoger te staan.”

Verstoord

“Waarom de vissers de beverburch­t vernielden weet ik niet. Vrijdag heb ik kunnen vaststelle­n dat de twee bevers verstoord zijn in hun biotoop. Of ze hun woning onder water met hun jongen nog bezocht hebben is ook de vraag. Ik heb de burcht getracht een beetje te herstellen zodat opnieuw voldoende hoog water komt te staan tussen de Maasdijk en de burcht, in de hoop dat de bever terugkeert.”

Beverexpo

Hoe de bever leeft in de Maasuiterw­aarden en wat de provincie doet om de bever weer terug te krijgen in de natuur wordt momenteel uitgelegd in een tentoonste­lling met als thema ‘In de ban van de bever’. De expo is gratis te kijk tot 30 september in Maasmuseum De Wissen, Maaspark Negenoord Stokkem, elke dag van 9 tot 17 uur.

 ?? Foto MMD ?? Jemp Peeters bij de Kogbeek in de Maasuiterw­aarden in Elen. “Ik heb de beverburch­t al proberen te herstellen.”
Foto MMD Jemp Peeters bij de Kogbeek in de Maasuiterw­aarden in Elen. “Ik heb de beverburch­t al proberen te herstellen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium