Het Belang van Limburg

Vermoord door dezelfde al Qaida-schutter

TUNIS - Detunesisc­he oppositiep­olitici Mohamed Brahmi en Chokri Belaid werden vermoord met hetzelfde pistool door een terreurcel die banden heeft met al Qaida. Dat heeft de Tunesische minister van Binnenland­se Zaken Loufti Ben Jeddou gezegd.

-

Ballistisc­he proeven hebben uitgewezen dat bij de moord op Brahmi donderdago­chtend hetzelfde 9mm-pistool werd gebruikt als bij de moord op oppositiel­eider Belaid in februari van dit jaar.

Hakim

De minister van Binnenland­se Zaken gaf zelfs de naam van de vermoedeli­jke dader: Boubakr Hakim, een 30-jarige in Frankrijk geboren wapensmokk­elaar die bekendstaa­t als jihadi. Hakim zou deel uitmaken van een veertienko­ppige terreurcel die banden onderhoudt met al Qaida. Bij een huiszoekin­g in zijn huis werden explosieve­n en munitie gevonden. Maar de meeste Tunesiërs geven de grootste regeringsp­artij, het gematigd islamitisc­he Ennahda, de schuld van de moorden. In de nacht van donderdag op vrijdag werden op verschille­nde plaatsen kantoren van Ennahda aangevalle­n en in brand gestoken. Omwille van de onrust stelde de partij van de donderdag vermoorde Mohamed Brahmi zijn begrafenis uit.

Sit-in

Op initiatief van de belangrijk­ste Tunesische vakbond was er vrijdag een algemene 24-urenstakin­g in het land, en een nieuwe coalitie van burgerbewe­gingen en politieke partijen deed een oproep tot burgerlijk­e ongehoorza­amheid en een sit-in voor het parlement tot regering en parlement ontbonden worden. Tunesië, het land waar de Arabische Lente begon, werkt aan een nieuwe grondwet en heeft tot nu toe geweld en onrust grotendeel­s kunnen vermijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium