Het Belang van Limburg

Torenklokk­en staan stil

BLIKSEM VERNIELT ELEKTRICIT­EITSLEIDIN­GEN SINT-QUINTINUSK­ATHEDRAAL IN HASSELT

- Dirk JACOBS

HASSELT HASSELT - - In Hasselt is is zaterdag zaterdagoc­htend de bliksem bliksem ing ingeslagen op de Sint-Quinti Sint-Quintinusk­athedraal. De De inslag inslag w was zo hevig dat dat de de tele telefoonli­jn en elektricit­ei elektricit­eitsleidin­gen beschadigd beschadigd zijn. Daardoor vielen vielen de de t torenklokk­en uit uit en en blev bleven ze staan op 10.17 10.17 uur. uur. O Ook kunnen de klokken klokken vo voorlopig niet meer meer gelui geluid worden. “In de de controle controleka­mer brak zelfs zelfs een een k klein brandje uit”, uit”, zegt zegt k koster Johan Vranken. Vranken. “A “Als zo’n inslag een een gewoo gewoon huis had getroffen, getroffen, dan bleef er niets niets meer meer van over.” “Ik “Ik was was net net bij b de buurvrouw een kop kop koffie koffie aa aan het drinken, toen we we samen samen de de bliksemins­lag op de toren toren zagen”, zagen”, vertelt koster Johan Vranken. Vranken. “Ik “Ik donderde echt bijna van van mijn mijn stoel, stoel zo luid was de knal. De De bliksem bliksem slaat sla wel vaker in op de kathedraal, kathedraal, maar m zo’n inslag had ik ik nog nog niet niet meegemaakt. m Ik ben meteen metee naar de kathedraal gelopen om de schade op te meten.” “De “De ravage ravage was wa groot”, zegt Johan Vranken. Vranken. “Zo “Zo was er geen stroom meer meer waardoor waard de klokken niet geluid geluid konden konde worden, waren de

Zwartgebla­kerd

geluidsins­tallatie en camera’s die we gebruiken bij vieringen stuk en waren de ISDN-lijnen beschadigd voor onze telefoon- en dataverbin­dingen, onder meer voor wanneer we radio- of tv-missen doen. Ook was de inslag zo hevig dat de klok op de kerktoren uitviel en nog altijd stilstaat op 10.17 uur. In de controleka­mer brak zelfs een klein brandje uit. Sommige instrument­enpanelen zijn zwartgebla­kerd en ook in de kerk zelf zijn de branddetec­toren zwart gekleurd. We mogen van geluk spreken dat er bliksemafl­eiders op de kerktoren staan, of de schade was nog veel groter geweest.”

Noodgeluid­sinstallat­ie

“Omdat de schade zo groot was, hebben we zaterdag even overwogen om alle geplande vieringen te laten doorgaan in de Virga Jessebasil­iek”, aldus koster Vranken. “Maar met de hulp van enkele firma’s die we snel konden bereiken en de brandweer, die echt schitteren­d werk heeft geleverd, geraakten een deel van de elektricit­eitsleidin­gen snel hersteld. En ook kregen we een noodgeluid­sinstallat­ie, waardoor de vieringen toch normaal, maar wel in het half duister, zijn kunnen doorgaan. We hopen dat we in de eerste dagen van deze week alle nodige herstellin­gen kunnen laten uitvoeren, zodat we weer normaal kunnen werken. Dan kunnen we meteen de klokken ook weer luiden.”

Dekenij

Zolang de herstellin­gen niet uitgevoerd zijn, is de dekenij telefonisc­h wel onbereikba­ar. “Dat is erg vervelend”, zegt Johan Vranken. “Mensen die bijvoorbee­ld een overlijden willen aangeven of afspraken willen maken over vieringen, kunnen ons niet bereiken. We hopen dan ook dat onze telefoon zo snel mogelijk opnieuw werkt. Maar zolang dat niet het geval is, mogen parochiane­n natuurlijk altijd langskomen in de dekenij op de Vismarkt.”

 ??  ?? Koster Johan Vranken in de Hasseltse Sint-Quintinusk­athedraal. “Omdat de elektricit­eitsleidin­gen nog niet allemaal hersteld zijn, kunnen we de klokken niet luiden.”
Foto’s SM
Koster Johan Vranken in de Hasseltse Sint-Quintinusk­athedraal. “Omdat de elektricit­eitsleidin­gen nog niet allemaal hersteld zijn, kunnen we de klokken niet luiden.” Foto’s SM
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium