Het Belang van Limburg

Meer en meer Belgen doen een beroep op repatriëri­ng

HASSELT - Het aantal Belgen dat vanuit zijn vakantiebe­stemming gerepatrie­erd wordt, blijft stijgen. Reisbijsta­ndaanbiede­r Touring telde er deze maand al 331, en ziet sinds 2009 een toename met dertig procent.

- Stef VANWOENSEL

Sommige vooroordel­en zijn hardnekkig. Dat Belgen via hun ziekenfond­s genieten van een goede beschermin­g, is een feit. Maar dat ze daardoor voor alles gedekt zijn, is een fabeltje. Sommige mutualitei­ten bieden een repatriëri­ngsverzeke­ring aan, maar ze doen dat lang niet allemaal. Het heeft ook zin de kleine lettertjes te lezen voor men op vakantie vertrekt. Zo dekt zo’n mutualitei­tsverzeker­ing soms wel de repatriëri­ng na een voorval binnen Europa, maar zelden overal ter wereld. Doordat verre bestemming­en bij Belgen steeds populairde­r worden, wordt ook een passende verzekerin­g essentiële­r.

Overlijden­s

Touring stelt vast dat het aantal aangiftes dat tot repatriëri­ng leidt, toeneemt. Oorzaken kunnen divers zijn, van valpartije­n tot acute ziektes en besmetting­en tot zwaardere ongevallen en overlijden­s. Voor een stuk wordt de toename van het aantal repatriëri­ngen verklaard door het feit dat het aantal gedekte risico’s is uitgebreid. De dekking geldt voor meer types van ziektes en ongevallen en betreft niet alleen meer de deelnemend­e vakantiega­ngers: ook wanneer thuis een familielid ziek wordt of overlijdt, kan er een beroep op worden gedaan. En ook bij een ernstig schadegeva­l aan de woning thuis of bij de verdwijnin­g van een minderjari­ge op het thuisfront, kan een beroep worden gedaan op de verzekerin­g.

Longontste­king

Touring, qua reisbijsta­nd met ruim 250.000 aangeslote­n families marktleide­r in België, wijst erop dat – zonder bijkomende verzekerin­gen – de kosten enorm hoog kunnen oplopen. Zo geeft de organisati­e het voorbeeld van een tweejarig meisje dat tijdens een vakantie in Ecuador een longontste­king opliep, eerst naar een gespeciali­seerd ziekenhuis in Miami en vervolgens naar België overgevlog­en werd. Alleen al de vlucht naar Miami kostte 43.000 euro.” Gelukkig waren deze Vlamingen verzekerd. Zij behoren tot een meerderhei­d, want het aantal Belgen dat een reisbijsta­ndsverzeke­ring afsluit, stijgt. In 2005 was dat slechts één Belg op de twee, nu kiest 64 procent al voor zo’n verzekerin­g. Uit onderzoek blijkt dat de Belgen nauwelijks besparen op hun vakantiege­drag door de crisis. Danny Smagghe van Touring wijst erop dat de tarieven niet opwegen tegen de mogelijke risico’s. Voor een familie kan een dekking worden bekomen aan honderd euro voor een jaar, en dat terwijl de meesten die een verzekerin­g nemen jaarlijks enkele keren op vakantie gaan. “Die lage prijs komt doordat verzekerin­gen gebaseerd zijn op het solidarite­itsprincip­e: de grote meerderhei­d van de mensen heeft nooit iets aan de hand, maar we betalen allemaal een stukje mee.” Touring krijgt ook heel wat hulpvragen van mensen die niet bij de organisati­e aangeslote­n zijn. In zo’n geval wordt ook hulp verleend. “Maar als het gaat over dure tussenkoms­ten zoals een repatriëri­ng, wordt natuurlijk eerst onderhande­ld”, waarschuwt Smagghe.

 ??  ?? Een gewonde vrouw wordt met het vliegtuig terug naar huis gebracht.
Foto ANP
Een gewonde vrouw wordt met het vliegtuig terug naar huis gebracht. Foto ANP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium