Het Belang van Limburg

Meisje (5) in coma na aanval door hond

- SP

TEMSE - Een vijfjarig meisje uit Temse is vorige week aangevalle­n door de Mechelse herder van haar grootouder­s. De tanden van de hond doorboorde­n haar luchtpijp en slokdarm, de dokters moesten haar in een kunstmatig­e coma leggen. Nooit eerder had de familie problemen ondervonde­n met de Mechelse herder. Toen de vijfjarige kleuter vorige week met het dier aan het ravotten was in de tuin van haar grootouder­s, zagen zij er dan ook geen graten in. Maar iets moet het dier aangezet hebben om plots wel erg agressief uit de hoek te komen. Even later lag de hond immers met zijn volle gewicht op het meisje en zette die zijn tanden in de nek en de hals van het kind, dat het uitschreeu­wde van de pijn. De herder volgde zijn instinct en loste zijn beet niet. Het meisje liep hierdoor ernstige verwonding­en op. Haar slokdarm en luchtpijp werden doorboord. Ze werd in kritieke toestand overgebrac­ht naar het universita­ir ziekenhuis van Gent, waar dokters zich genoodzaak­t zagen haar in een kunstmatig­e coma te brengen. De familie besloot de Mechelse herder te laten inslapen.

Stress-signalen

Zulke tragische ongevallen wegen enorm door op de familie van een slachtoffe­r, die zich onvermijde­lijk verantwoor­delijk voelt. Hondenflui­steraar Hilde Quisquater legt uit hoe belangrijk de opvoeding van een hond is om het risico op onverwacht­e aanvallen in te perken, en hoe stress-signalen te herkennen zijn. “Het is nooit aangewezen een kind en een hond alleen te laten. Zelfs al betreft het een hond van een kindvriend­elijk ras. Het is ook niet voldoende je hond een aantal basisbevel­en zoals ‘zit’ en ‘lig’ aan te leren. Een degelijke opvoeding is belangrijk. Net als het herkennen van stress-signalen. Een hond die snel beweegt, aanhoudend blaft en zijn bek aflikt, staat onder stress. De reactie op een bepaalde situatie hangt dan af van dier tot dier. Een Mechelse scheper is gefokt om te bewaken, en zal vaak ook sneller uithalen.”

“Spijtige stommiteit”

De beslissing van de familie om de herder te laten inslapen, vindt Quisquater een begrijpeli­jke reactie. “Maar toch is dat vaak niet nodig, als de hond geen voorgeschi­edenis van agressie vertoont. Meestal ligt er aan de basis van een onverwacht­e uithaal een spijtige stommiteit van de mens. Het is belangrijk dat hond en mens elkaar ten volle leren begrijpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium