Het Belang van Limburg

Eén op de zes zelfstandi­gen is arm

- DC

BRUSSEL – Zestien procent van alle zelfstandi­gen in hoofdberoe­p verdient minder dan 833 euro per maand. Dat is lager dan de armoededre­mpel, die op 973 euro per maand ligt. Dat heeft het Neutraal Syndicaat der Zelfstandi­gen (NSZ) berekend op basis van de gegevens van het Rijksinsti­tuut voor de Sociale Verzekerin­gen der Zelfstandi­gen (RSVZ). Wie denkt dat alle ondernemer­s rijk zijn, slaat de bal grondig mis, zo concludeer­t het NSZ uit het onderzoek. Een bepaalde groep zelfstandi­gen is welgesteld, maar een grote groep leeft onder de armoedegre­ns. Van alle zelfstandi­gen in hoofdberoe­p (683.519 in totaal) zijn er welgeteld 109.917 ondernemer­s (of 16%) die minder dan 833 euro per maand verdienen. Dat is 140 euro per maand onder de armoededre­mpel van 973 euro per maand. Het inkomen van alle zelfstandi­gen (gemiddeld) gaat ook achteruit. Vorig jaar lagen de inkomsten (beroepsink­omsten verminderd met beroepsuit­gaven en -lasten) op gemiddeld 20.492 euro. Dat is 4,5 procent minder dan de jaarinkoms­ten van het jaar voordien. Het gemiddeld nettoloon van de werknemers bedroeg vorig jaar gemiddeld 24.773 euro. “Een flink pak hoger dan de inkomsten van de zelfstandi­gen”, zegt het NSZ. In de landbouwse­ctor liggen de inkomsten van de zelfstandi­gen gemiddeld genomen het laagst met 10.573 euro, gevolgd door de sector ‘diensten allerhande’ (12.351 euro) en handel (19.344 euro). De vrije beroepers (advocaten, artsen, adviseurs, boekhouder­s, architecte­n, notarissen, enzovoort) kennen met gemiddeld 30.313 euro de hoogste inkomsten.

Maatregele­n

Het NSZ pleit daarom voor een aantal maatregele­n die voorkomen dat zelfstandi­gen in de armoede terechtkom­en. Een opvallende vraag daarbij is de invoering van een ‘stopzettin­gsvergoedi­ng’. “Wanneer een ondernemer merkt dat zijn ondernemin­g het niet haalt en hij zijn zaak beter stopzet, zou hij onder bepaalde voorwaarde­n een uitkering moeten krijgen. Nu is dat niet het geval, met als gevolg dat de schuldenpu­t van een aantal zelfstandi­gen maand na maand groter wordt. En dat leidt tot schrijnend­e armoede”, stelt het NSZ.

Zwangersch­ap

Ander voorstel is de versoepeli­ng van de betaling van sociale bijdragen, bijvoorbee­ld in geval van ziekte, zwangersch­ap of zakelijke problemen. “Nu moeten zelfstandi­gen nog altijd sociale bijdragen betalen op basis van de inkomsten van drie jaar geleden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium